banner249

İlk Sela’yı Cami, ikinci Sela’yı Belediye okuyor

honaz ilçesinde, ölüm olayının duyurulması ve cenaze namazına çağrı için geleneksel olarak iki defa okutulan sela geleneği, müftülüğün 1,5 yıl önce ''cenaze için camilerden bir kez sela okunması'' yönünde aldığı karar nedeniyle ikinci sela belediye hoparlöründen okunarak sürdürülüyor.

İlk Sela’yı Cami, ikinci Sela’yı Belediye okuyor
banner240
Geleneksel olarak cenaze duyurusu için biri sabah ve diğeri de cenaze namazının kılınacağı vakit öncesi iki kez sela okunan Honaz ilçesinde, 1,5 yıl önce İlçe Müftülüğü;ne atanan Ramazan Çalışkan;ın öncülüğünde alınan karar sıkıntıya yol açtı.

Müftülük kararıyla camilerden sadece bir kez sela okunmaya başlanması, vatandaşların şikayetine neden olunca yaklaşık 1,5 yıldır ;;ikinci sela geleneği;;, belediyenin din görevlisi Niyazi Kaba tarafından belediye kenti içi haporler sisteminden sürdürülüyor.

Honaz Belediye Başkanı Turgut Devecioğlu, ilçedeki camilerde 1,5 yıl öncesine kadar cenaze için çift selanın okunduğunu, ancak ilçe müftülüğünün 1,5 yıldır camilerden ikinci selanın okunmasına izin vermediğini belirtti.

Cenaze için iki defa sela okunmasının ilçelerinin bir geleneği olduğunu ve vefat olaylarının duyurulması için önemli olduğunu ifade eden Devecioğlu, şunları söyledi, ;;Müftümüz Recep Çalışkan ilçede göreve başladıktan sonra selamız bir kez okunmaya başladı. Selayı sabah 08.30 gibi bir kez okutuyor, aynı selanın camiden tekrar okunmasına izin vermiyor. Tarlaya bahçe giden vatandaşlarımız, ikinci sela okunmadığından dolayı ölüm ve vefat olaylarından haberlerinin olmadığından şikayet ediyorlar. Vatandaşlar bu konuda şikayetçi ve sürekli bize, belediyeye geliyorlar. Ancak Müftümüz, ;sela bir kez okunur; diyor ve ikinci selayı camilerden okutmuyor. Biz de bunun üzerine kendimiz bir çare düşündük. İkinci selayı belediyemizin din görevlisi arkadaşımız Niyazi Kaba belediye hoparlöründen okuyor. Ancak vatandaşlarımızın, ikinci selanın da camiden okunması konusunda talepleri devam ediyor.;;

;;UYGULAMA BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ;;
Honaz İlçe Müftüsü Recep Çalışkan ise selanın, tüm ülke genelinde bir kez okunduğunu söyledi. Selanın bir kez okunması konusunda daha önce cuma hutbelerinde ve cemaatle sohbet toplantılarında bilgiler verdiğini belirten Çalışkan, ;;(Selanın) Dinen 2-3-5 kez okunmasında bir sakınca yok, ama ülkede bir kez okunması yönünde teamüllerimiz var. Bu konuda bir bütünlük olmalı ve biz bu bütünlüğü sağlamaya çalıyoruz. Aslında sela bir haberleşmedir, duyurudur. Bir kez yapılmasının ve kurallarına uygun yapılmasının sağlıklı olacağına inanıyorum;; dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER