banner249

Hükümlülere kelepçeli denetim

Adalet Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde 2013 yılında Denetimli Serbestlik uygulaması kapsamında başlayan elektronik kelepçe Nazilli’de 4 hükümlüde uygulandı.

Hükümlülere kelepçeli denetim
banner240

Nazilli’de çeşitli suçlardan bir süre cezaevinde kaldıktan sonra şartla tahliye edilen 4 hükümlüye 'elektronik kelepçe' takıldı. Nazilli Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Doğan Kaya toplantı salonunda gerçekleşen ‘elektronik kelepçe’ tanıtımında takip sistemi hakkında basın mensuplarına bilgiler verildi. Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya ve Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih Serdar Şayan tarafından tanıtılan sistemin 4 hükümlüye uygulandığı açıklanırken, kısa süre içerisinde 1 hükümlüye daha kelepçe uygulamasının yapılacağı belirtildi. Takip sistemi ve elektronik kelepçenin çalışma sistemini anlatan Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, bir personel üzerinde de kelepçenin uygulanışını gösterdi. 


‘HÜKÜMLÜLER ANKARA’DAN TAKİP EDİLİYOR’ 
Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih Serdar Şayan, yaptığı açıklamada; “Elektronik izleme cihazları; radyo frekansı ve uydu takip sistemi çalışmaktadır. Ayak bileğine takılan bir plastik kelepçe ile eve bırakılan sabit üniteden oluşmaktadır. Alıcı hükümlünün varlığını ve programa uyup uymadığını izler ve bunu izleme merkezine haber verir. Günün 24 saati Ankara’da kurulan elektronik izleme merkezinden takip yapılmaktadır. 

Belirlenen kuralların ihlal edilmesi halinde takılan elektronik cihaz anında sinyal vermekte ve elektronik izleme merkezinin uyarısı üzerine kolluk veya denetimli serbestlik memurları tarafından duruma müdahale edilmektedir. Yükümlülüğüne uymamakta ısrar eden hükümlülerin ceza infaz kurumuna gönderilmeleri Mahkemelerinden istenmektedir. Nazilli Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüzde halen 4 hükümlü elektronik izleme yöntemi ile takip edilmekte, 1 hükümlünün daha takibine başlanacaktır. İlerleyen aşamalarda daha fazla hükümlünün elektronik sistemle takibinin sağlanması amaçlanmaktadır” dedi. 

‘ALTERNATİF CEZA SİSTEMLERİNE YÖNELİNDİ’ 
Türkiye’de 2013 yılında başlayan uygulamanın şuana kadar yaklaşık 55 Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde uygulanmakta olduğunu söyleyen Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya ise; “Bugün itibariye Nazilli Denetim Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde elektronik kelepçe yani konutta ceza infazı uygulanmaya başlanmıştır. Şu anda dört hükümlümüze bunu uygulamış durumdayız. 

Tabi dünyada ceza adalet sisteminde hapis cezası yerine alternatifler arayışına gidilmiş olup bunlardan birisi de hapis cezası yerine alternatif tedbirlerdir. Çağdaş ceza adalet sisteminde artık dört duvar arasında kapalı yerde cezaların infazı sisteminden hızla vazgeçilmeye çalışılıyor. Çünkü topluma yeniden kazandırmaya yönelik çokta faydalı bir yöntem olmadığı gözlemlenmekte. Çünkü artık ceza evinden tahliye edilen birçok yükümlünün yani yüzde 50’nin üzerindeki miktarın tekrar suç işleyerek ceza evlerine yeniden döndüğü tespit edilmiştir. Bu bağlamda da alternatif tedbirlere yönelinmiştir” dedi. 

4 HÜKÜMLÜ TAKİBE ALINDI 
Hapis cezasının yerine artık para cezası gibi, uzlaşma gibi, yeni bir takım sistemler getirilmiştir diyen Başsavcı Doğan Kaya; “Yaklaşık yüz yıldır Avrupa da ve dünya da uygulanan sistemlerden birisi de Denetimli Serbestlik tedbirleridir. Bunun içerisinde de elektrikli kelepçe ile takip sistemi artık uygulanmaya başlandı. 2013 yılından itibaren ülke genelinde bin 700 kişinin takibi yapılmış. 55 denetimli serbestlik müdürlüğümüzce elektronik kelepçe ile takip aktif olarak devam etmektedir. Nazilli Denetimli Serbestlik Müdürlük bünyesinde ise 11 hükümlüden 4’üne elektronik kelepçe uygulaması yapılmış, en kısa sürede bir kişinin daha elektronik kelepçe ile takip sistemine geçilmesi planlanmaktadır” ifadelerini kullandı. 

‘MERKEZDEN TAKİBİ YAPILACAK’ 
Elektronik kelepçe ile hem hükümlünün ekonomik külfetinin azaltılması hem de psikolojik motivasyonunun korunması olduğunu belirten Başsavcı Kaya, şunları söyledi: “Birincisi tabii ki olayın ekonomik boyutudur. Biz kişileri ceza evine aldığımız zaman onun devlete orada bir külfeti oluyor. Ayrıca ailesinden uzak kalıyor. İşinden ve eğitiminden de uzak kalıyor, günlük hayatında birçok aktivitelerinden uzak kalıyor. Bunun sonucu olarak ta psikolojik motivasyonunu kaybediyor. Bu sistem ile birlikte hükümlü hem sosyal hayatta işlerini yapacak hem de cezasını infaz etmiş olacak. Tabi burada elektronik kelepçe uygulanan hükümlünün de belirli alanlara girmeme, belirli bir yerden çıkmama, belirli kişilere yaklaşmama gibi sorumlulukları ve yükümlülükleri var. 

Bunların ihlali halinde artık hükümlü bunlarla da ıslah olmuyorsa artık tekrar kapalı ceza evine dönme gibi bir müeyyidesi olacak. Yükümlü böyle bir riskini bilecek ona göre elektronik kelepçe ile takip sisteminin kurallarına uymak zorunda kalacak. Ankara’dan sinyal sistemiyle takip edilecek, kurallara uyulmadığı zaman ve o mesafeler aşıldığı zaman veya alete zarar verildiği zaman bunlar tamamen merkezden belirlenecek ve uygulandığı yer olan işte Nazilli Denetim Serbestlik Müdürlüğü görevli arkadaşlarımız tarafından tekrar kapalı ceza evine gönderilme işlemleri başlatılacak. Öncelikle elektronik kelepçeden faydalanan kişinin Denetimli Serbestlik Hükümlülüklerine sahip olması gerekir. Yani kişi kapalı ceza evinde yatıyor, ben burada yatmak istemiyorum bana kelepçe takın ben çıkacağım deme gibi bir lüksü yok. 

Kanunda belirtilen özel haller ve mahkemece verilen konutta ceza durumunda bu kelepçeler uygulanabiliyor. Belli yaştaki bayan ve erkekler ile özel durumları olanlar için mahkeme kararı bize iletiliyor bizde Denetimli Serbestlik Müdürlüğü olarak uygulanmasını sağlıyoruz. Nazilli’de yaklaşık 900 kişiye Denetimli Serbestlik uygulanıyor fakat bunlardan 11 tanesi konutta ceza infazına uygun görülmüş. Ama bunlardan 5 tanesine şuan elektronik kelepçe uygulaması yapıyoruz ama en kısa sürede gelecek malzemeler ile bu 11 kişinin konutta infaz cezasını çekmesini sağlayacağız”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER