banner249

Hollanda’nın tarımı kadar olamadık

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, “Hep verdiğimiz bir örnek var. Konya büyüklüğündeki Hollanda tarım ve hayvancılık ürünü ihracatından 50 milyar dolar para kazanıyor. Peki Hollanda’nın 19 katı büyüklüğündeki, bir tarım ülkesi olan Türkiye’nin kazancı ne? 12 milyar dolar kazanabiliyoruz” dedi.

Hollanda’nın tarımı kadar olamadık
banner240

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, TOBB’u temsilen Denizli’de 10.’su düzenlenen Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı’na katıldı. 19-23 Şubat 2014 tarihlerinde EGS Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek fuar için bir açılış töreni düzenlendi. 


Fuarın açılış konuşmasını yapan Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan, 10 yıldır aralıksız devam eden fuarın bölgeye hitap ettiğini belirterek, “Ege’nin parlayan yıldızı Denizli’de düzenlediğimiz fuar her yıl büyük merakla bekleniyor. Bu yılki fuarımızda traktör ve ekipmanları, sulama sistemleri, fidanlar, tohumlar, süt sağma makineleri, zirai aletler ve ilaçlar sergileniyor.” dedi. 

Başkan Özer de, Türkiye’nin bereketli bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, “Hem topraklarımız verimli, hem de iklim çok müsait. Birçok alanda olduğu gibi Denizli’nin, de tarım-hayvancılık faaliyetlerinde birçok öncelikleri ve ilkleri barındırdığını övünçle söylemek istiyorum.” dedi. Denizli’nin bugünden yarına seracılık üssü olma hedefini önüne koyduğunu, bu konuda da hızla ilerlediğini dile getiren Özer, artık Denizli’de jeotermal seracılık ile yıl boyunca üretim yapılabileceğini söyledi. Özer, tarımda çok çalışmanın, emeğinin karşılığının alınamadığını da vurgu yaparak, “Hep verdiğimiz bir örnek var. 

Konya büyüklüğündeki Hollanda tarım ve hayvancılık ürünü ihracatından 50 milyar dolar para kazanıyor. Peki Hollanda’nın 19 katı büyüklüğündeki, bir tarım ülkesi olan Türkiye’nin kazancı ne? 12 milyar dolar. Yani Allah bize toprağı suyu vermiş, al kullan demiş. Buna rağmen çok çalışıyoruz, ama az kazanıyoruz. Burada bir yanlışlık var. Günümüzde tarım, eskisi gibi bir geçim kaynağı değil, en büyük kazanç kapısı haline gelmiştir. Bugün insanlar petrolsüz yaşayabilir ama gıdasız yaşayamazlar. Şu an dünya öyle bir noktaya geldi ki gıda sektörü en stratejik sektör durumundadır. İşte bugün açılışını gerçekleştireceğimiz fuar bu yüzden çok önemlidir. 

Tarım ve hayvancılık teknolojilerini takip etmek, yeni ürünler ve pazarlama yöntemleri hakkında vizyon sahibi olmak için çok önemli bir fırsat.” diye konuştu. Fuarın 21 bin metrekarelik alanda, 347 firmanın katılımıyla gerçekleştirildiğini ve 10. kez düzenlenmesi dolayısıyla rüştünü ispatladığını anlatan Özer, sözlerini şöyle tamamladı: “Elde edilen bu başarıdan dolayı huzurlarınızda, Orion Fuarcılık Firması ve onun değerli yöneticilerini kutluyorum.

Bu duygularla bugün açılışını gerçekleştireceğimiz fuarın; ilimiz ve bölgemiz girişimcisi, üreticisi ve iş alemi mensuplarına yarar getirmesi ve başarılı geçmesini diliyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.” Vali Demir ise son yıllarda özellikle Denizli’de tarım sektörüyle ilgili çok önemli çalışmalar başlatıldığını ifade ederek, “Özellikle Denizli kekik üretiminde Türkiye’de birinci sıraya oturdu. 

Hayvancılık ve süt üretiminde de ilimiz isminden söz ettirmeye başladı. Toprağın bereketi kadar, toprağın altının da zengin olduğu bir bölgedeyiz. Türkiye jeotermalinin yüzde 90’nı Ege Bölgesi’nde bulunuyor. Denizlimizde bundan nasibini alıyor. Türkiye’nin ilk jeotermal sera bölgesine 2014 yılında 20 milyon liralık bir ödeme daha geliyor. Yıl sonuna kadar bu para orada yatırım yapanlara ve yatırım yapmak isteyenlere dağıtılacak.” şeklinde konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER