“HAYIR” “EVET” ve OLASI ETKİLER

Referandum öncesindeki son haftada seçim yasaklarının başlaması ile anket tahmini yayınlanamayacak. Ancak anket şirketleri son anket sonuçlarını sosyal medyadan bu hafta içinde açıklayacaklar. Görünen o ki 51-49 ya da 52-48 gibi birbirine çok yakın bir sonuçla evet ya da hayır çıkması yönünde. Peki ne sonuç çıkarsa ekonomi ve siyasette ne etkisi olur bunu değerlendirelim.

Referandumdan “evet” çıkarsa genel kanı kısa vadede belirsizliğin ortadan kalkması ve piyasaların rahatlama sonrası dövizde sert düşüş ve borsada sert yükseliş görüleceği. Ekonomik anlamda oluşacak bu rahatlamanın çok uzun olacağını sanmıyorum. Nedenine gelirsek faiz indirimleri devam edecek gibi görünüyor. Hem Cumhurbaşkanı hem de Ekonomi Bakanının bu konuda net söylemleri var.  “Evet” çıkar ve ardından faizler hızlı bir şekilde indirilirse, dolardasert bir yukarı hareket görülebilir, buna paralel borsada sert satışlar görebiliriz.

“Evet” sonrası artan kendine güven ile bir süredir rafa kaldırılan Avrupa ve diğer ülkelerle olan gerginlik devam ederve seçim meydanlarındaki idam konusu gündeme gelirse oluşabilecek yeni Avrupa ve ABD gerilimleri piyasalarda satış getirir. Bunun yanında Suriye konusunda son dönemdeki müttefikimiz Rusya ile ters düşmemiz ve atılacak adımlar belirsizlik yaratmaya devam ediyor.

Referandumdan “hayır” çıkarsa piyasalarda kısa vadede negatif bir etki yaratır. Dolar ve faiz yükselir, borsa düşer .Ancak orta vadede faiz indirimigibi konular gündemden düşeceğinden “hayır” çıkması durumunda dolar hızlı yükselse de, daha  sonragerileyeceği düşünülebilir. Hatta “hayır” sonucunu Cumhurbaşkanı ve hükümet doğru okuyabilirse daha sağlıklı bir siyasi ortam ve diyalogla piyasalar kısa sürede sakinleşebilir.

Bu senaryoların yanında sence ne olur derseniz benim kişisel görüşüm referandum sonrası ne sonuç olursa olsun bir erken seçim ihtimalinin çok yüksek olmasıdır. “Evet” çıkarsa 2019 yılı beklenmeyip anayasa değişikliği  hemen uygulanmak isteneceğinden, “hayır” çıkarsa daHDP’nin baraj altında kalabileceği ve zayıf MHP olasılığı ile referandum değişikliğinin meclisten referandumsuz geçirilmek istenmesi sebebiyle bu ihtimali yüksek görüyorum. Hatta bunun yanında FETÖ nün şu ana kadar dokunulmayan siyasi ayağı ile ilgili atılacak adımlar hatta olası kabine revizyonu gibi gelişmeler siyasette tansiyonu yükseltecektir.

Bu ortamda karar vermenin zor olduğu açık olarak görülüyor. Haftaya pazartesi sonuçlara göre dolar ve borsada sert düşerse alım, sert yükselirse satım yapmak yani piyasanın tersine pozisyon almak en doğru strateji gibi duruyor.

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.