banner249

GÖKTÜRK 3 uydusunun antenini AKÜ yapacak

Afyonkarahisar Üniversitesi (AKÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Soykasap, geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdikleri ve TÜBİTAK’tan kabul gören ‘kendi kendine açılabilir reflektör anten’ projesinin Göktür 3 uydusu üzerinde yer alması planlandığını söyleyerek “Benzer konsepte ürünün daha fazla geliştirilmesi için de ASELSAN ile görüşmelerimize başladık” dedi.

GÖKTÜRK 3 uydusunun antenini AKÜ yapacak
banner240

Önümüzdeki dönemlerde uzaya fırlatılması için hazırlıkları başlayan Göktür 3 uydusu için proje geliştiren ve TÜBİTAK'tan da kabul gören 'açılabilir reflektör anten' projesinin hazırlıklarının tüm hızıyla sürdüğünü kaydeden Prof. Dr. Ömer Soykasap, projenin ayrıca Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığını önerildiğini ve kabul gördüğünü kaydetti. 


Projenin telekomünikasyon uyduların ile birlikte askeri alanda kullanılmasının planlandığını vurgulayan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilim ve Mühendisliği Bölüm Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Soykasap, kendi kendine açılabilir reflektör anten ile ilgili şunları söyledi: 'Yeryüzünden sinyali alıp, yansıtacak bir anten projemizi başarı ile gerçekleştirdiğimiz bulunuyoruz. Göktür 3 projesinin hazırlıkları yapılıyor. Bu kapsamında keşif ve gözetleme maksatlı bir uydu projesi gündemde, dolayısı ile bizim antenimizin geliştirilerek burada uygulanması büyük olasılık.'

'ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMLERDE PROJEMİZ FAALİYETE GEÇECEKTİR'
İlk etapta yapılan tahminlere göre projenin 1 kaç milyon dolar civarında olmasının beklendiğini de dile getiren Prof. Dr. Soykasap, 'Özellikle keşif ve gözetleme de, yeryüzünde haritalama, felaketlerin belirlenmesi denizcilik ve askeri uygulamalarda antenler oldukça büyük öneme sahip. Tarama ve sinyallerin alınması ile bunların değerlendirilmesinde en önemli araçlardan bir tanesi antendir' dedi. 

Göktürk 3 projesi hakkında da bilgiler veren Prof. Dr.Soykasap, 'Proje ana yüklenici olarak TAI'ye verildi. Bunu yanı sıra başta Askerî Elektronik Sanayi (ASELSAN) olmak üzere diğer kurumalarda birlikte çalışacaklar. Bu kapsamda Üniversitemizin de ASELSAN ile iş birliği söz konusu. Ön görüşmeleri yapıyoruz. İlerleyen dönemlerde projeyi aynı konsepte geliştirmek üzere ASELSAN ile çalışmaya başlıyoruz. Biz projemizi şuanda Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığını önerdik. 

Onlarda Türkiye'nin yol haritası diye bir plan kapsamında bizimde projemizi diğer kurumlardan alınan projelerle birlikte değerlendirmeye aldılar. Önümüzdeki dönemlerde projemiz faaliyete geçecektir. Göktürk 3 uydusunun özellikle fizibilite çalışmalarında biz aktif olarak yer aldık. Türkiye'de bu projeler kapsamında çalışan kurum ve kişi sayısı oldukça sınırlı. Üniversite olarak biz oldukça güçlü olduğumuz biliyoruz. Daha önce gerçekleştirdiğimiz projeler bizim bu yeni projemizi gerçekleştireceğimizin kanıtıdır' diye belirtti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER