FİTCH SONRASI

Fitch Cuma akşamı beklendiği gibi Türkiye'nin "BBB-" olan uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "BB+"ya indirdi. Böylece 3 büyük kredi değerlendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye yatırım yapılabilir notu veren kurum kalmadı.Not görünümünü ise durağan olarak korudu. Bu not düşüşünün nedenlerine bakarsak büyüme ivmesinin kaybedilmesi, işsizliğin yükselmesi, TL’nin hızlı değer yitirmesi, enflasyonun yükselmesi gibi birçok neden bulunuyor. Ekonomik nedenlerin yanında siyasal nedenler var. Anayasa değişikliğinin getireceği sistem değişikliğinin bir çeşit tek adam yönetimi yaratarak Türkiye’yi Avrupa’dan uzaklaştıracağı endişesi özellikle raporda açıkça belirtilmiş.

Geçen hafta TCMB Ocak ayı toplantısında bir haftalık repo faizinde herhangi bir yönde değişiklik yapmadı. Banka karar öncesi son dokuz işgününde kullanılmayan bu faizi mevcut %8,00 seviyesinde korudu. Merkez Bankası son dönemde aktif olarak kullandığı iki fonlama aracında, yani marjinal fonlama oranında ve geç likidite penceresinde ise, sırasıyla 75 ve 100 baz puanlık artışlar gerçekleştirdi. Marjinal fonlama oranı %9,25’e çıkarken, geç likidite penceresinde faiz %11,00’e yükseldi.

Son gelişmeler ışığında beklentilerin gerçekleşmiş olması nedeniyle olumlu fiyatlamalarla haftaya başladık. Dolar/TL 3.80 seviyesi önemli destek. Buranın altına gelmediği zaman yukarı fiyatlamaları yine görebiliriz. Borsa İstanbul’da 86000 ve 88000 dirençleri ile 82000 desteği bu hafta takip edilmelidir.

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.