banner249

FED'in sürpriz kararı piyasaları salladı

Amerika Merkez Bankası (FED)'nın aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımına devam edeceğinin açıklanması piyasaları coşturdu.

FED'in sürpriz kararı piyasaları salladı
banner240
Dün 2 TL seviyesinden kapanan dolar 1,93 seviyesini gördü. Borsa açılışta yüzde 4,76'lık artışla 78 binin üzerine çıktı. Altının ons fiyatı da 1350 dolara doğru tırmanışa geçti. Gösterge tahvilin faizi yüzde 7.9'la 5 Temmuz'dan bu yana en düşük düzeyi gördü. Piyasaların uzun süredir beklediği FED'in tahvil alımı ile ilgili kararı 'devam' yönünde oldu. DünABD saatiyle 14.00 (TSİ 21.00) sularında kameraların karşısına geçen FED Başkanı BenBernanke, 'gelen verilerin tahvil alım programını azaltmayı desteklemediğini' söyledi. 

Bu, Amerikan Merkez Bankası'nın 85 milyar dolarlık aylık tahvil alımının devam edeceği anlamına geliyor. Açıklama Türkiye saatiyle 21.00 civarında yapıldığı için piyasalara yansıması sabah oldu. Altının ons fiyatı kararın açıklanmasından sonra yükselmeye başladı ve 8 ayın en büyük sıçramasını kaydetti. Spot piyasada erken saatlerde FED'in parasal genişlemeyi yavaşlatacağı söylentileri ile 6 haftanın en düşüğüne dokunarak 1,300 doların altına gerileyen altın, açıklamanın ardından yüzde 2,3 yükselerek 1.340 doların üzerine çıktı. Benzer bir durum dövizde de yaşandı. 

Dünü 2 TL'nin çok az altında kapatan ABD Doları, güne1,94 TL seviyesinden başladı. Yine dünü 2,66'nın biraz üzerinde kapatan Euro da sabah saatlerinde 2,63 TL'den işlem görmeye başladı. Kararlar öncesi 1,33 civarında seyreden Euro/dolar paritesi kararın açıklanmasının ardından 1,35'in üzerine çıktı. FED'in açıklamaları Borsa'ya da yüzde 5'e yakın artış olarak yansıdı. Dünü 74.660 puandan kapatan Borsa İstanbul (BIST) güne yüzde 4,76 yükselerek başladı ve endeks78.214 puana çıktı. 

BERNANKE: VERİLER, TAHVİL ALIM PROGRAMINI AZALTMAYI DESTEKLEMEDİ 
Dünya piyasalarının merakla beklediği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına katılan yetkililer, tahvil alımlarının azaltılması için ekonominin istikrarlı bir gelişim kaydettiğine yönelik daha fazla işaret görülmesi gerektiği kararına vardı. Açıklanan toplantı tutanaklarında aylık 85 milyar dolar tutarında tahvil alımının güçlü bir ekonomik toparlanmayı destekleyeceği ifade edilirken, faiz oranlarında da 2015'e kadar herhangi bir değişiklik yapmayacağı aktarıldı. 

Komiteye göre yüzde 7,3 olan işsizlik oranının yıl sonuna kadar yüzde 7,1 ile yüzde 7,3 oranında olması bekleniyor. Bu oranın; 2014'te yüzde 6,4 ile yüzde 6,8, 2016'da ise yüzde 5,4 ile yüzde 5,9 arasında olacağı tahmin ediliyor. FED, daha önce enflasyon yüzde 2,5'e ulaşmadıkça ve işsizlik oranı yüzde 6,5'in altına gerilemedikçe faiz oranlarının sıfıra yakın tutacağını açıklamıştı. Faiz oranı 2015'te yüzde 1, 2016'ta ise yüzde 2'ye yükseltilebilir. 

FED'e göre 2013 yılına yönelik büyüme beklentisi yüzde 2,3 ile yüzde 2,6 arasında, 2014 için ise yüzde 2,9 ile yüzde 3,1 oranında olması öngörülüyor. FED Başkanı Ben Bernanke, Haziran ayında kameraların karşısına geçtiğinde ekonomik gelişmelerin bekledikleri şekilde gerçekleşmesi halinde yıl sonuna doğru tahvil alımlarının azaltılabileceğini söylemişti. Piyasalar, bu açıklamalara sert tepki verdikten sonra, Eylül'de yapılacak açıklamaları heyecanla beklemeye başlamıştı. Bernanke dün gece yine kameraların karşısına geçti ve konuyla ilgili yaptığı açıklamada gelen verilerin tahvil alım programını azaltmayı desteklemediğini söyledi. 

Ekonomideki yavaşlama dolayısıyla büyüme ile ilgili endişelerinin devam ettiğine dikkat çeken Bernanke, işsizliğin hala kabul edilebilir seviyenin üzerinde olduğunu ifade etti. FED Başkanı, gelişmekte olan ülkeleri de yakından takip ettiklerini belirtti. 

"FED'İN KARARI SÜPRİZ OLDU" 
Commonwealth Foreign Exchange Ekonomisti Ömer Esiner, FED kararının kendileri için çoksürpriz olduğunu, bu durumun gelişmekte olan ekonomileri olumlu bir şekilde etkileyeceğini söyledi. Alınan kararlar sonrası borsanın yükselip, doların değer kaybedeceğini belirtenEkonomist Esiner, ekim ayında gelecek işsizlik raporunun önemli olacağını söyledi. 

Bernanke'nin konuşmasını değerlendiren Esiner, "Yapılan açıklamadan anladığımız kadarıyla raporlar beklentilerin altında geldiği için ekonomi beklendiği kadar güçlü değil. Anladığımız kadarıyla FED'in tahvil alımları konusunda çok acelesi yok. Ekonomik raporlarda büyük bir değişiklik olmasa tahvil alımlarının azaltılması önümüzdeki yıla kalabilir." dedi. 

Esiner, alınan son kararların doları olumsuz etkileyeceğini belirtti. JP Morgan Ekonomisti Mehmet Özhabeş ise FED'in mortgage faiz oranlarının konut marketine zarar verip vermediğinden emin olmak için tahvil alımlarını azaltmadığını belirtti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER