banner249

Egeli sanayiciler Tayvan'ı keşfetti

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), ekonomik işbirliğinin artırılması ve üyelerinin dış pazar paylarında artış sağlanması amacıyla 4-11 Ekim 2013 tarihleri arasında 10 kişilik heyetle Tayvan’a bir iş gezisi düzenledi.

Egeli sanayiciler Tayvan'ı keşfetti
banner240

Tayvan’ın başkenti Taipei’de 39’ncu defa kapılarını dünyaya açan Taipei Uluslararası Elektronik Fuarı’nı da (TAITRONICS) kapsayan iş gezisine katılan elektrik-elektronik sektöründe faaliyet gösteren EBSO üyeleri, yeni elektronik ürünler ve yeni LED teknolojileri ile tanıştı. 


Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi’ni (TAITRA) ziyaret eden EBSO heyeti, burada Başkan ve CEO Peter W. J. Huang ile bir araya geldi. Çin Uluslararası Ekonomik İşbirliği Kurumu (CIECA) ziyaretinde de Genel Sekreter Leon C. L. Lee ile görüşen EBSO heyeti, karşılıklı işbirliği imkanlarının görüşüldüğü toplantılarda İzmir’i tanıttı. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Gündüz, gıdadan tekstile, inşaattan makine ve otomotiv yan sanayiye, kimyadan yenilenebilir enerjiye kadar dünya ile rekabet eden üretime imza atan sanayisi, yatırıma hazır organize sanayi ve serbest bölgeleri, lojistik imkanları, dünyanın önemli pazarlarına yakınlığı, nitelikli iş gücü, sosyal ve kültürel yaşamı, iklimiyle Türkiye’nin en cazip yer olduğunu anlattı. 

Deniz Gündüz, “Tayvanlı firmalar ile işbirliğimizi artırmak üzere oda olarak her türlü desteği sağlamaya hazırız” dedi. EBSO heyeti, Tayvan ziyaretinin ikinci günü Tayvan Cumhurbaşkanı Ma Ying-Jeou tarafından açılan TAITRONICS 39. Taipei Uluslararası Elektronik Fuarı’na katılarak firmalar ile bir araya geldi, üçüncü gün fuar alanındaki toplantı salonunda Tayvan firmaları ile iş görüşmeleri gerçekleştirdi. 

Son gün ise firma ziyaretleri yapıldı. Egeli sanayicilerin yeni pazarları keşfetmesi için öncülük yapacaklarını belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Gündüz, bu amaçla gittikleri Tayvan’da Türkiye Temsilciliğimizin 20 yıl önce faaliyete geçtiğini, Tayvan ile iş yapmak isteyen her Türk firması ile yakından ilgilenildiğini bildirdi. 

Gündüz, Tayvan’da bir kısmı öğrenci olmak üzere 200 kişilik Türk nüfusu bulunduğunu, Tayvan’daki Siemens ve Adidas CEO’larının Türk olduğunu söyledi. Ticaretinin yüzde 40’ını Çin ile yapan Tayvan’ı yılda 1,5 milyon Çinli turistin ziyaret ettiğini ifade eden Gündüz, Tayvan’da turistik tesislerin yetersiz olduğunu ve turizm sektöründe Tayvan’ın yatırımcıları beklediğini vurguladı. 

Gündüz, sağlık sektöründe de eksikleri bulunan Tayvan'ın bu sektörde de cazip bir ülke olduğunu belirterek "Tarım sektöründe özellikle kurutulmuş meyve, kabuklu yemiş ve zeytinyağına talep oldukça fazla” dedi. 

Gündüz, Tayvanlılar için güzel ambalaj ve ürün kalitesinin önemli olduğuna dikkat çerken, özellikle güneş ve rüzgar enerjisi ile LED teknolojileri konularında dünya standartlarında çalışan Tayvan’ın, yerli Luxgen marka lüks araba üretiminin 6 senedir başarıyla devam ettiğini belirtti. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Gündüz, iş gezisi izlenimlerini şöyle anlattı: “Tayvan’ı en özel yapan etkenlerden biri son derece gelişmiş olan yüksek teknoloji ürünleri üretebilme kapasitesidir. 

Elektronik alanda sahip olduğu ileri teknoloji Tayvan’ı teknoloji ihraç eden ülkeler arasında çok özel bir yere taşımaktadır. Tayvan teknolojisi ile dizayn edilen sayısız ürün, Kıta Çin’de ucuza üretilerek dünyanın her yerine satılmakta ve Tayvan’a yıllık milyarlarca dolar döviz getirmektedir. Dünyadaki çip ve ara kart üretiminin yüzde 98’i Tayvan’da gerçekleşmektedir. 

Başkent Taipei’de kurulmuş olan elektronik alt yapı ile neredeyse tüm şehirde kablosuz internet kullanacak kadar geniş bir internet ağı alt yapısı oluşturulmuştur. Renkli panolar, özel dizayn yüksek teknolojik bilgisayar hizmetleri ve Tayvan’a özel elektronik alt yapı sayesinde Tayvan’da yaşayan insanların çoğu işlemlerini sadece birkaç tuşa basarak yapabilmektedir.” 

Asya-Pasifik pazarının çok hızlı büyüdüğünü, bu pazar için Tayvan’ın Türk firmaları için bir geçiş noktası olabileceğini anımsatan Deniz Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tayvan’ın Çin ile 628 doğrudan uçuşu bulunuyor. Tayvan’dan Çin üzerine 6 şehre önemli uçuş bulunuyor. Bu da Çin’in yüzde 65’ini kapsıyor. Çin ve diğer ülkelerle çalışmak için Çin’in dilini ve kültürünü iyi bilen Tayvan ile işbirliği yapabiliriz.” 

Tayvan, 2012’de Türkiye’ye ticaret, bilişim teknolojisi ve optik ürünlerde 463 milyon dolar yatırım yaptı. Türkiye’de dokuzu büyük olmak üzere 10 yatırımı bulunuyor. China Steel’den sonra Tayvan teknoloji devi TECO da Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım kararı aldı. Türkiye’den Tayvan’a 2012 yılında 119 milyon dolar ihracat gerçekleştirilirken ithalatımız iki milyar dolar oldu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER