banner249

Ege Bölgesi;nin ihracatı ithalatını geçti

ege bölgesi'nden yapılan ihracatın, 2,5 yıl aradan sonra ithalatını geçtiği bildirildi.

Ege Bölgesi;nin ihracatı ithalatını geçti
banner240
Ege İhracatçı Birlikleri;nden (EİB) yapılan yazılı açıklamada, 2012 yılı Ocak-Temmuz döneminde Ege Bölgesi;nin, 10 milyar 732 milyon dolarlık ithalata karşılık, 12 milyar 37 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiği belirtildi.

Birliğin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak yaptığı açıklamaya göre, 2012 yılı Ocak-Temmuz döneminde Türkiye, 87,2 milyar dolarlık ihracata imza atarken, aynı dönemde 137,9 milyar dolarlık ithalat yaptı.

Türkiye;nin ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 63,2, Ege Bölgesi;nin ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 112 oldu. Ege Bölgesi;nin en son 2009 yılı sonunda dış ticaret fazlası verdiği kaydedildi.

İZMİR EN FAZLA İHRACAT YAPAN 3;ÜNCÜ İL
İzmir;in en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Ocak-Temmuz döneminde Bursa;yı geçerek, İstanbul ve Kocaeli;nin ardından 3;üncü sırada yer aldığı belirtilen açıklamada, İzmir;in, bu dönemde 6 milyar 987 milyon dolar ihracat yaparken, ithalatının 6 milyar 294 milyon dolarda kaldığı vurgulandı.

Açıklamada, Ege Bölgesi;nin İzmir;den sonra en fazla ihracat yapan ilinin Manisa olduğu ifade edildi. Manisa, yılın 7 ayında 2 milyar 394 milyon dolarlık ihracat, 2 milyar 358 milyon dolarlık ithalat yaptı. Manisa;yı 1 milyar 469 milyon dolarlık ihracat rakamıyla Denizli izledi.

Açıklamada, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da Ege Bölgesi;nin ihracatçı kimliğini geri kazanmasının sevindirici olduğunu belirtti. Türk Lirası;nın değer kazandığı, Avrupa Birliği;nin krizle boğuştuğu, komşu ülkelerdeki siyasi belirsizliğin hat safhaya ulaştığı bir ortamda, Ege;nin ihracatının ithalatını geçmesinden mutluluk duyduklarını ifade eden Türkmenoğlu, şunları kaydetti, “Ege Bölgesi, Türkiye;de dış ticareti en iyi bilen ve yüzyıllardır Türkiye;ye döviz kazandıran ihracatçı kimliğine sahip bir bölge. Hükümetin cari açığı azaltma amacıyla devreye koyduğu önlemler Türkiye;nin dış ticaret açığını azaltırken, Ege Bölgesi;nde dış ticaret fazlası verilmesini sağladı. Türk ihracatçısının daha rekabetçi olmasına zemin hazırlayacak bir döviz kuru politikası ile Türkiye;nin dış ticaret açığı azalacak, Ege Bölgesi;nde ise ihracatın ithalatı karşılama oranı daha yüksek oranlara ulaşacaktır.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER