banner249

Bu sonucu bakan mutlaka görmeli!

Denizli Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi öncülüğünde KADEM Denizli Temsilciliği ve Denizli İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün destekleriyle düzenlenen "Şiddetsiz Mutlu Kadın, Mutlu Toplum" çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı.

Bu sonucu bakan mutlaka görmeli!
banner240

Çok önemli tespitlerin yapıldığı çalıştay sonuçlarının Denizlili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’na sunulması bekleniyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi öncülüğünde KADEM Denizli Temsilciliği ve Denizli İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün destekleriyle düzenlenen "Şiddetsiz Mutlu Kadın Mutlu Toplum" çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı. 


Denizli’de faaliyet gösteren 15 STK'nın katıldığı "Şiddetsiz Mutlu Kadın Mutlu Toplum" çalıştayı Denizli Polisevi'nde düzenlendi. Denizli Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Bilsen Özen, kadına yönelik şiddetle mücadele için ortak bir ses olmak adına bir araya geldiklerini belirterek, “Bu sese güç veren tüm STK'lara teşekkür ederim" dedi. 

Çalıştay sonucunda çıkan rapor sivil toplum kuruluşları tarafından imzalandı. Kadına yönelik şiddet sadece bir kadın sorunu olmadığı toplumsal bir algı problemi olduğu ifade edilen raporda şunlar kaydedildi: "Kadına yönelik şiddet, bireysel veya kadınlar olarak bir mücadele olmaktan çıkarak toplumun her kademesinin içine dahil olması ile aşılabilecek bir sorundur. Şiddet uygulayan erkeklerin çocukluk evrelerinde büyük olasılıkla fiziki ve/veya cinsel şiddete maruz kaldığı istatistiki veriler ile kanıtlanmıştır." 

ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE 4 ANA BAŞLIK ALTINDA DEĞERLENDİRİLDİ
Yapılan araştırmalar sonucu her dört kadından birinin eşi veya bir erkek tarafından aile içi şiddete maruz bırakıldığı ifade edilen raporda şöyle denildi: "Kadınların şiddeti tanımlarken 'bir tokat şiddet sayılmaz', 'sonunda özür dileniyorsa şiddet değildir' tanımlamaları ve ekonomik, psikolojik şiddetten haberdar olmamaları ile birlikte değerlendirildiğinde şiddete maruz kalan kadın oranının daha da yüksek olduğu tahmin edilmektedir." 

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, AYSİAD Kadın Kolları, Alzeimer Derneği, AK Parti Kadın Kolları, Buldan Kent Konseyi, DEBİDER, DEKADER, Denizli Çınar Lions Kulubü, Denizli Kent Konseyi Kadın Meclisi, Denizli Toplum Sağlığı Merkezi Halk Sağlığı Müdürlüğü, Denizli Turizm Elçileri Derneği, Hizmet İş Sendikası Denizli Şubesi, KADEM Denizli Temsilciliği, Kadın Haklarını Koruma Derneği Denizli Şubesi, Kadın Platformu ve Pamukkale Koruyucu Aile Derneği'nin katıldığı çalıştayın ardından ortaya çıkan raporda, kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin 4 ana başlık altında değerlendirilmesi gerektiği ifade edilirken, bunlar şöyle sıralandı: 

YASAL DÜZENLEMELER VE BUNLARDAKİ İYİLEŞTİRMELER
Özgecan Yasası, haksız tahrik ve iyi hal indiriminin kaldırılması yasalarının Meclis'ten hızlı bir şekilde geçirilmesi sağlanmalıdır. 
-Toplumsal cinsiyet adaletinin sağlanmasına yönelik çalışmalar bir ülke politikası haline getirilmelidir. -Şiddet ile ilgili davaların daha hızlı bir şekilde görülmesi ve karara bağlanması sağlanmalıdır. 

-Medyada şiddeti özendiren yayınların kaldırılması gerekmektedir. Hakaret, argo içeren repliklerin komedi unsuru içeren programlar içerisinde kullanılması engellenmelidir. 
-Kaçırma, şiddet haberleri mağdurun özel hayatı, dramı irdelenerek verilmemelidir. Reyting kaygısıyla şiddetin reklamı yapılmamalıdır.
-Şiddeti uygulayanı toplum vicdanında aklayıcı söylemlerle (barışma talebini reddettiği için, kendisini aldattığı için …) şiddet haberleri verilmemelidir. 
-Şiddet içeren yayınlarda uyarı bulundurma zorunluluğuna karşın bu yayınların özellikle fragmanları günün olağan saatlerinde ve hatta uyarı olmaksızın verilmemelidir. 
-Nesebin korunması davalarında özel durumlarda (çocuğun başka erkekten olduğu ve annenin bunu kabul ettiği durumlarda kocaya kaydedilmesi) kanunun devlet tarafından takip edilmesi ve kararın hızlı bir şekilde verilmesi sağlanmalıdır. -Erken yaşta evlilikler baştan engellenmeli ve bu konudaki davalar hızlı bir şekilde sonuçlandırılmalıdır. -Resmi nikâh yerine imam nikâhı kıyanlara verilen cezalar geri getirilmelidir. 

FARKINDALIK VE BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI (EĞİTİM) 
-Öfke kontrolü ve öfkeden korunma yöntemleri eğitimler ile verilmelidir. -Ailede çocuklar arasında cinsiyet ayrımı yapılmamalıdır. -Evlilik öncesi bilinçlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılmalı ve hatta zorunlu hale getirilmelidir. -İslam doğru anlatılarak, kadının emanet olduğuna dair eğitimler verilmelidir. 

ŞİDDET MAĞDURUNUN GÜÇLENDİRİLMESİ
-Şiddet görenlerin konukevlerinde kalma süreleri özel durumlara göre uzatılmalıdır. -Konuk evlerinde kalan ve şiddet gören kadınların hayata kazandırılmaları ve kendi ayakları üzerinde bir erkeğe bağımlı olmaksızın hayatlarını sürdürebilmeleri konusunda desteklerin ve eğitimlerin verilmesi -Şiddet gören kadınların öncelikle başvurduğu merkezlerdeki personelin şiddeti küçümsemeden doğru yönlendirmeleri yapmalarına yönelik eğitimlerin verilerek bilinçlendirilmeleri -Karakollarda kadına yönelik şiddet için başvuru yapanlar için kadın personelin görevlendirilmesi 

ŞİDDET UYGULAYANLARA ÖNGÖRÜLEN YAPTIRIMLAR
-Şiddet görenleri Konuk evlerinde korumakla birlikte şiddet uygulayanları da rehabilitasyon merkezlerinde eğitilmelerinin sağlanması -Şiddeti uygulayanların varsa bağımlılık, işsizlik gibi temel problemlerinin giderilmesine yönelik çalışmaların yapılması -Şiddeti uygulayanlara uzaklaştırma, hapis cezası şiddet uygulayanı daha da kışkırtmaktadır. Rehabilitasyon kampüsleri içinde hem erkek hem kadın evleri ile her iki eşin de yaşadıkları ortamdan uzaklaştırılarak eş zamanlı tedavi/terapileri sağlanmalıdır.
-Şiddet uygulayanlar öncelikli olarak sosyal sorumluluk görevlendirilmeleriyle cezalandırılabilirler. -Şiddetin yüksek olduğu mahallelerde, erişilebilir aile terapi alanları oluşturulmalıdır. -Kadınlar sadece erkeklerden şiddet görmemektedir. Kayınvalide, anneler de şiddet psikolojik, ekonomik ve hatta fiziki şiddet uygulamaktadır. Kadınlara da bir diğer bireyin kişilik haklarına saygı eğitimlerinin verilmesi gerekmektedir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER