banner249

Bu sektörde 200 bin eleman açığı var

DETGİS Başkanı İsa Dal, meslek liselerinde, meslek yüksekokullarında tekstil okuyan ve tekstil mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrencilere sektör hakkında bilgilendirme seminerleri vereceklerini söyledi.

Bu sektörde 200 bin eleman açığı var
banner240

İki yıldır okulları ziyaret ettiklerini ve tekstil öğrencilerini sektör hakkında bilgilendirdiklerini belirten Başkan Dal, bu yıl Milli Eğitim ile imzaladıkları protokol ile bu bilgilendirme seminerlerini sistemli hale getirmeyi amaçladıklarını belirtti. DETGİS olarak öğrencilere sektörle ilgili kilit bilgiler verdiklerini belirten İsa Dal “Tekstil sektörü olarak meslek liselerine destek sağlıyorduk. 


Şimdi Milli Eğitim ile imzaladığımız protokolle bunu biraz daha sistemli hale getirdik. Ekim ayından itibaren düzenli olarak Denizli’deki 12 meslek lisesini, meslek yüksekokulunu ve tekstil mühendisliğini rutin ziyaret edeceğiz. Bu ziyaretlerimizde eğitim, seminer, sohbet gibi öğrencilerle bir araya geleceğiz. 

Özellikle 9.sınıflara mesleki tercihleri yönünde nasıl bir mesleği tercih etmeleri gerektiğini, günümüzde tekstilin nasıl bir meslek olduğunu eski dönemden farklı olduğunu anlatıyoruz. İleriki sınıflarda da tekstilde iş başvurularını nasıl yapacaklarını, başvurdukları işler için öğrencilik döneminde nasıl bir hazırlık yapmaları gerektiğini, iş yerlerine yapacakları katkı, onları iş yerlerinde çalışırken hızlı terfi almalarını sağlayacak tüyolar, iş yerine nasıl katkılarda bulunabilecekleri gibi çok önemli kilit bilgiler veriyoruz” dedi. 

200 BİN ELEMAN AÇIĞI VAR 
Tekstil sektöründe ciddi eleman açığı olduğunu vurgulayan İsa Dal “Okullardaki öğretmenlerimizin müfredat bilgileri dışında biz tekstil öğrencilerine sanayide neler olduğunu anlatıyoruz. Bugünün tekstili dünden çok farklı, geleceğin tekstili de bugünden çok daha farklı olacak. Biz onlara mezun olduklarında 10 yıl sonra nelerle karşılaşacaklarını anlatıyoruz. Tekstil sektöründe 200 binin üzerinde açık var. Sadece Denizli’de 5 binden fazla teknik eleman açığı olduğunu biliyoruz. 

Tekstil sektörü eskisi gibi kötüye giden değil tam aksine sürekli iyiye giden bir sektör. Çok basit bir örnek vereyim. AB tekstili bıraktı dediğimiz dönemde yaklaşık 100 milyon avro seviyelerinde 700 milyon avro seviyesinde üretimi ve ihracatı vardı. Tekstili bıraktığı bugün ise 320 milyar avroluk tekstil üretimi var. Bıraktı dediğimiz ülkeler, başta Almanya olmak üzere, nasıl böyle bir ciroya ulaşıyorlar? Bunun tek sebebi çok daha yüksek kaliteli üretime geçmiş olmaları. Biz de o aşamaya geldik” diye konuştu. 

TEKSTİLDE ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİ 
Türkiye artık ucuz işin, ucuz işçiliğin yapıldığı bir ülke olmadığını söyleyen DETGİS Başkanı Dal “Katma değeri yüksek olan işlerin yapıldığı bir ülke haline geldi. Bugüne kadar tekstilde eğitim çok önemli değildi ama bugün tekstil eğitimi çok önemli. Özellikle mesleki eğitim çok önemli. İşyerlerinin artık teknik eleman aldıklarını biliyoruz. Çalışma şartları da çok farklı. Bugünün makineleri daha gelişmiş. Eskiden kayıt dışı ve merdiven altı çalışan işletmeler vardı. Oysa bugün iş ilanlarına baktığınızda hepsi önemli fabrikalar. Beni iş için arayan arkadaşlarımız arıyor. Onlara fabrikalara gitmelerini öneriyorum. Fabrikalar ciddi anlamda eleman alıyorlar” ifadelerini kullandı. 

GELECEĞİN MESLEĞİ TEKSTİL 
DETGİS Başkanı İsa Dal “Tekstilde şu an ciddi bir açık var ve önümüzdeki 10 yıl içinde bu açık giderek artacak. Doktorluk şu an ne kadar değerli ise tekstilde 10 yıl sonra o kadar değerli olacak, hatta şimdi de öyle. Liseden mezun olup işe başlayan bir kişi tekstil mühendisinden daha avantajlı. Sadece tekstil için değil el emeği gerektiren, teknik bilgi gerektiren yerlerde mesleki eğitim önümüzdeki yıllarda çok daha önemli yerlere gelecek. Nerden biliyoruz? Almanya’da, İngiltere’de, Fransa’da böyle. Mesleki eğitim mezunları iş garantili. Öğrenciler bize staj için başvurduğunda staj ayarlıyoruz. Biz zaten öğrencilerin peşinde koşuyoruz. Yeter ki staj yapmak istediklerini söylesinler. Biz daha mezun olmadan onlara çalışma hayatına hazırlıyoruz. Çok da bize iş düşmüyor aslında. Çünkü iş hazır” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER