banner249

Bilim dünyasından ‘Balon Balığı’ uyarısı

muğla sıtkı koçman Üniversitesi su Ürünleri fakültesi su Ürünleri temel bilimleri bölüm başkanı prof. dr. ahmet nuri tarkan, akdeniz ve ege'de görülen balon balıkları ile ilgili, ''bunlar denizde genellikle omurgasız dediğimiz midye, istiridye gibi canlılarla beslenirler. ağır hareketlidirler, hızlı yüzen balıklarla mücadele edemezler. dolayısıyla bu balıkların akdeniz'e gelişleri ekonomik türler üzerinde çok fazla baskı oluşturmamakla beraber ekosistemi olumsuz yönde etkilemektedir'' dedi.

Bilim dünyasından ‘Balon Balığı’ uyarısı
banner240
Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, balon balıklarının uzun süredir suları işgal eden lesepsiyen bir balık türü olduğunu söyledi. Tarkan, Kızıldeniz;den Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz;e göç eden balon balıklarının, Akdeniz;in genel akıntı durumuna bağlı olarak doğudan batıya doğru gelmiş bir tür olduğunu vurguladı.

Bazı gazetelerde bu türün Fethiye;de yeni görüldüğünün ifade edildiğini kaydeden Tarkan, ;;Bu doğru bir bilgi değil. Çünkü yayılış yönü doğudan batıya doğru olduğuna göre, buralara çoktan gelmişlerdir. Balon balığı o bölgeye atlayarak gelmez, daha doğrusu bu tür bütün Akdeniz;e yayılmış durumdadır;; dedi.

Akdeniz Araştırmalar Komisyonu;nun raporuna göre, bugün Akdeniz;deki 400 civarındaki canlının lesepsiyen tür olduğunu bildiren Tarkan, bunların Kızıldeniz yoluyla Akdeniz;e ulaşıp yerleştiklerini, bu durumun Akdeniz;in tropikalleşmesi, suyunun ısınması sonucu oluşmuş bir tablo olduğunu kaydetti.

Balon balıklarının sığ bölgelerde, 40 metreye kadar olan sahillerde yaşayan ve hızlı gelişen, yayılımcı, istilacı bir balık türü olduğuna işaret eden Tarkan, ;;Aktif hareketleri az olan, fakat hızla üreyen bir balık türüdür. Bunlar denizde genellikle omurgasız dediğimiz midye, istiridye gibi canlılarla beslenirler. Ağır hareketlidirler, hızlı yüzen balıklarla mücadele edemezler. Dolayısıyla bu balıkların Akdeniz;e gelişleri ekonomik türler üzerinde çok fazla baskı oluşturmamakla beraber ekosistemi olumsuz yönde etkilemektedir;; diye konuştu.

“ETİ SON DERECE LEZZETLİ, AMA ZEHİRLİ”
Tarkan, balon balığının içerdiği toksin nedeniyle, biyolojik istilacı türlerinin içinde en tehlikelisi olduğunu vurguladı. Balon balıklarının son derece etkili bir zehir taşıdıklarını dile getiren Tarkan, şöyle konuştu, ;;Bu zehir genellikle ilkbahar sonundan, bir sonraki ilkbahar başlarına kadar olan dönemde ortaya çıkar. Karaciğer, deri ve iç organlarında birikir. Kendilerine bir zararı yoktur, ama özellikle insanlar için çok tehlikelidir. Oldukça lezzetli bir balık olmasına rağmen son derece tehlikelidir. Dünyada yılda yaklaşık 200 kadar zehirlenme vakası görülmektedir. Bu kişilerin yaklaşık 100;ü besin zahirlenmesinden dolayı ölmektedir. Bu zehrin etkisi pişirince geçmiyor. Sadece İsrail;de yılda 10 kişinin bu balıklardan zehirlenerek öldüğü rapor edildi.;;
Tarkan, balon balıklarının Muğla;da en çok Bodrum, Gökova Körfezi ve Marmaris;te görüldüğünü, Bodrum;da her 10 oltadan 5-6;sında balon balığı çıktığını anlattı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER