banner249

Bdpde tepki büyüyor

Bdpde tepki büyüyor
banner240
35 VEKİL MECLİSE GELMEZSE NE OLACAK?

Hatip Dicle kararından önce de, Bir eksik bile olsa Meclise gitmeyeceğiz açıklaması yapan bağımsızların tavsiye kararına uydu ve Meclise gitmeme kararı aldı.

Bağımsızların TBMMye gelmeme kararı ise Türkiyede pek çok ilkin yaşanmasına yol açacak.

Geçmişte hastalık ya da yurtdışında bulunma gibi mazaretlerle milletvekillerinin rötarlı olarak yemin ettikleri dönemler yaşandığını ifade eden TBMM bürokratları, Ancak bağımsız vekiller Meclise gelmezse ilk kez bir tavır olarak and içmeme olayı yaşanmış olacak bilgisini verdi.

Bu duruma ilişkin Anayasa ve TBMM İçtüzüğünde açık bir hüküm bulunmadığına işaret eden bürokratlar, Anayasada sadece milletvekillerinin and içerek göreve başlayacakları hükmü yer alıyor. Tavır olarak Meclise gelmeme durumunda nasıl bir yaptırım uygulanabileceği konusuna açıklık getirmiyor. Burada yorum devreye giriyor diyor.

Başkanlık divanı karar verecek

Yemin etmeyen ve TBMMye gelmeyen milletvekillerinin akıbeti ile bu tavrın siyasi sonuçları ise yeni seçilecek Meclis Başkanı ve TBMM Başkanlık Divanının kararına bağlı olacak. Açık hüküm olmaması nedeniyle, süreç Divanın çizeceği yol haritası ve vereceği kararlar doğrultusunda işleyecek. TBMM bürokratları, yemin etmemeleri nedeniyle bağımsızların yasama, denetim faaliyetlerine katılmamaları, grup oluşturamayacakları için komisyonlara, divana üye verememelerinin, TBMMnin genel çalışmalarını etkilemeyeceğini belirterek, bu nedenle Divanın ilk etapta bekle gör politikası izleyebileceğini ifade ediyor, bu çerçevede vekillere yemin etmeleri için makul bir süre tanınması formülü benimsenebilir diyor.

Vekilliklerinin düşürülmesi

Divanca kendilerine verilen süre içinde de bağımsızlar yemin etmezse, bu durumda TBMM Başkanlık Divanı içtihat niteliği taşıyacak bir karar vermek durumunda kalacak. Sözkonusu kararın yemin etmeyen vekiller için Anayasadaki devamsızlık hükmünün işlemesini gündeme getirme, ya da bağımsızları boykot kararlarıyla baş başa bırakıp, haklarında herhangi bir işlem ya da tasarrufta bulunmama yönünde de olabileceğine işaret ediliyor. Başkanlık Divanının, yemin etmemelerine karşın bağımsız vekiller için devamsızlık yaptırımını uygulanması kararı alması durumunda, 1 ay içinde bu vekillerin milletvekilliklerinin düşürülmesi gündeme gelebilecek. Anayasaya göre Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam 5 birleşim günü katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine Genel Kurulda 276 milletvekilinin kabul oyu ile karar verilebiliyor.

3 ay içinde ara seçim...

Anayasa uyarınca ara seçime gidilebilmesi için TBMM 28 milletvekilinin boşalması ya da bir il veya seçim çevresinin TBMMde üyesinin kalmaması gerekiyor. Eğer Başkanlık Divanının kararı doğrultusunda devamsızlık yaptırımı uygulanarak bağımsızların milletvekilliklerinin düşürülmesi gündeme gelirse, bu durumda 35 sandalye boşalacağı için 3 ay içinde ara seçime gidilecek. Bu süreçte bağımsızların milletvekilliklerinden istifa etmeleri gündeme gelirse ise, bu konuda kararı yine TBMM Genel Kurulu verecek. İstifaların Genel Kurulda kabulü için 276 milletvekilinin kabul oyu aranacak. İstifa yoluyla 35 üyeliğin boşalması da ara seçim sonucunu gündeme getirecek.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER