banner249

Aspir tarımı yaygınlaşacak

Afyonkarahisar İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, yemeklik yağ ile birlikte bir çok alanda kullanılan ve son yıllarda ekonomik değeri artmakta olan aspir bitkisi tarımının yaygınlaşması için çalışma başlattıklarını kaydetti.

Aspir tarımı yaygınlaşacak
banner240

Özellikle son yıllarda önemi artmakta olan aspir bitkisinin hem yemeklik yağ ihtiyacının karşılanması hem de bitkisel yağlardan biyodizel üretimi için kullanıldığından, bu bitkinin ekiminin yaygınlaşmasının çok önemli olduğunu dile getiren Arap, "Aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen yağ yemeklik olarak kullanılmaktadır ve kalitelidir. 


İnsan sağlığı açısından önemli olan toplam doymamış yağ asitleri oranı çok yüksektir. Aspir yağı, içerdiği yüksek orandaki linoleik asit (Omega-6) nedeniyle çabuk kuruyan yağlardan olduğundan, boya sanayinde de kullanılabilmektedir. Ayrıca aspir yağı biyodizel yapımında rahatlıkla kullanılabilir. 

Ancak bunun, halkımızın yemeklik yağ ihtiyacı karşılandıktan sonra arta kalan ürün miktarı ile yapılması gereken bir işlem olmalıdır. Kuraklığa dayanıklı olduğundan kentimizin hemen hemen her tarafında, özellikle atıl durumda olan alanlarda, ekonomik olarak getirisi fazla olan diğer bitkilerin yetiştirilemeyeceği alanlarda rahatlıkla yetiştirilebilecek bir bitkidir ve gereken önem verilmelidir. 

Ülkemizde ayçiçeği işleyen her tesis, ilave bir makine kullanmadan, herhangi bir değişiklik yapmadan aspir tohumunu da kolayca yağa dönüştürebilir. Bu durum ayrıca, hammadde yetersizliğinden atıl durumda bekleyen pek çok tesise de iş imkanı yaratacaktır. 

Diğer yandan, ülkemiz birçok tarımsal üründeki yeterliliğine karşın, bitkisel yağ üretiminde büyük açık vermektedir. Aspir tarımındaki en önemli avantaj, buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depoya alınmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet-ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir. 

Belkide bu özelliğinden dolayı, üreticiler tarafından benimsenmesi daha kolay ve çabuk olacaktır. Kentimizde 2012 yılında 2 bin 627 da alanda 334 ton aspir üretimi yapılırken 2013 yılında 3 bin 35 da alanda yapılan ekilişle 382 ton üretim beklenmektedir. Aspir dekar başına ilimiz şartlarında ortalama 127 kilogram verim vermektedir. Bu arazi yapısına göre artış göstermektedir. 

Ayrıca, 2014 yılı ilkbahar döneminde İl Özel İdaresi tarafından desteklenmek şartıyla Afyonkarahisar ilimizde aspir tarımının gelişimini sağlamak amacıyla yapılacak proje ile 8 bin kilogram aspir tohumluğu çiftçilerimize proje kapsamında il müdürlüğümüz tarafından dağıtımı planlanmış ve il özel idaresine proje teklifi sunulmuştur” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER