banner249

Aşılamalar devam ediyor

Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, kentte besi hayvanlarına yönelik şap aşılamalarının devam ettiğini söyledi.

Aşılamalar devam ediyor
banner240

Arap, kentte her yıl hayvan yetiştiricilerinin korkusu olan, verim kaybına neden olan ve halk arasında dabak olarak da bilinen şap hastalığına karşı, programlı bir aşılama kampanyası uygulandığını dile getirdi. 


Bu yıl bakanlığın genelgeleri doğrultusunda sonbahar şap aşılama tarihlerinde değişiklik yapıldığını ifade eden Arap, "Ülke genelinde, şap hastalığının yayılma dinamiği, daha önceki yıllarda görülen şap hastalığı mihrakları ve komşu ülkelerde görülen virüs tipleri, yapılan sero-survey çalışmaları, aşı üretimi ve aşı temin durumu dikkate alınarak sonbahar dönemi aşılama kampanyası planlanmıştır. Kentimizde her yıl ekim-kasım aylarında yapılan aşılama çalışmaları, program gereği aralık-ocak aylarına alınmıştır. 

Bu değişiklik neticesinde aralık-ocak aylarındaki aşılama çalışması, il genelinde tüm köylerde yapılmıştır. Bu program çerçevesinde aşılama tarihindeki değişikler, il müdürlüğümüzün çalışmalarda geç kaldığı algısını oluşturmuş olabilir. 

Ancak durum böyle olmayıp yukarıda değinildiği üzere bakanlığımızca bu konuda yeni bir planlama yapılarak, hastalığa karşı daha etkin bir mücadele yürütülmesi hedeflenmiştir. Çünkü bölgelere göre iklim şartları değişiklik göstermektedir. Buna bağlı olarak bir bölgede hastalık etkeni için daha erken bir mücadele yapılması gerekirken, farklı bölgelerde daha geç bir mücadele yapılması gerekmektedir” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER