banner249

Arslan, Denizlili sanayicilerle biraraya geldi

dün aydın’da düzenlenen Üniversite-sanayi işbirliği bölgesel toplantısına katılan bilim sanayi ve teknoloji bakanlığı müsteşarı prof. dr. ersan arslan, bugün denizlili sanayicilerle bir araya gelerek işadamlarının sorunlarını dinledi.

Arslan, Denizlili sanayicilerle biraraya geldi
banner240
Denizli Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Arslan, Vali Abdülkadir Demir, Honaz Kaymakamı Turgut Gülen, Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Uslu, OSB Yönetim Kurulu Üyeleri, Çardak Özdemir Sabancı OSB ve Mermer OSB ile Deri OSB Başkanları ve işadamları katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Abdülkadir Demir, Denizli’nin Türkiye’de sanayisiyle ön plana çıkan ve sanayi denilince de tekstilin akla geldiği bir şehir olduğunu söyleyerek, “Özellikle son dönemde tekstille birlikte alternatif diğer sektörlerde ciddi şekilde sistemin içerisine dahil olmuş ve dolayısıyla her gün bu gösterge büyüyerek ve gelişerek devam ediyor. Tabi özellikle bizim açımızdan organize sanayi bölgeleri oldukça önemli.

Denizli organize sanayi bölgesi Türkiye’ye örnek organize sanayi bölgelerinden birisi. Tamamen iş adamlarımızın kendi organizasyonlarıyla kurulmuş. Bakanlığımızın da desteğiyle bu günlere gelmiş. Her gün kendini yenileyen ve gelişen bir organize sanayi bölgesi. Ancak Denizli’de 10-12 yıl önce çok önemli sayıda organize sanayi bölgeleri oluşturulmuş. Özellikle kağıt üzerinde baktığımızda 7 civarında organize sanayi bölgemiz var. Tabi bunların bir kısmında sistem tamamlanmış, alt yapısı bitmiş. Bir kısmı henüz oluşum aşamasında, bir kısmı da tamamlanmış ancak çeşitli nedenlerden dolayı faaliyete geçememiş. Bunların tamamını bitirip faaliyete geçtiğinde 6 Organize Sanayi Bölgesine sahip olacak bu kent. Bu işi çok kısa süre içerisinde başarmak istiyoruz.

Bunlardan özellikle Yumrutaş Organize Sanayi Bölgesi müteşebbis heyet tarafından işletilemediği için feshedilmiş ve daha sonrada yeri satılmış. Aramızda şu ana kadar hiç bir faaliyet yapılamayan Tavas Organize Sanayi Bölgesinden de arkadaşlar var. Bizim için özellikle önemli olan İhtisas Organize Sanayi Bölgelerimiz var. Bunlardan bir tanesi Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi. Ancak yeni mevzuatın gelmesiyle bu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın sorumluluğuna verildiği için şu anda işlemlerimiz buradan yürüyor. Aslında burada bir buçuk yıl öncesine kadar çok önemli çalışmalar yapıldı.

Özellikle yer konusu, Maliye Bakanlığından satın alınarak tahsisi yapıldı. Hemen bitişiğinde olan Zorlu Enerjiyle yer konusunda bir çalışmamız vardı, o tamamlandı. Hem Zorlu Enerji faaliyetine başlamış oldu, hem organize sanayi bölgemiz burada işlemlerini, yer konusunu ve mülkiyet sorununu çözmüş oldu. Şuan burayla ilgili olarak son durumda tahsis aşamasına geldik. İçme suyuyla ilgili bir husus var. O konuda da müteşebbis heyetimiz ve yönetim kurulu kendi öz kaynaklarıyla yapmak yerine, tahsis yaparak oradan elde edeceği paralarla bir yıl içerisinde tamamlama gibi bir karar aldı. İnanıyorum ki bu yıl sonuna kadar orası da tamamlanmış veya en kötü ihtimalle önümüzdeki tarım mevsimine tamamlanmış ve faaliyete başlamış olacak” dedi.

Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin de önemli bir diğer sanayi bölgesi olduğunu kaydeden Vali Demir, “Burada da yaklaşık 10 yıla yakın bir süredir devam eden bir süreç var. Şu anda en son arıtması da dahil olmak üzere her hangi bir eksiği kalmadı. Ancak burada en önemli sorun özellikle deri sektörünün son yıllarda yaşadığı sıkıntılar nedeniyle oradaki firmalarımızın taşınmasıyla ve oradaki yapılanmayla ilgili imkanların yetersiz olmasından dolayı sıkıntılar var, buna bir formül arandı. En son Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından proje dahilinde 8 firmamıza 1.416.000 TL’lik bir Destekle Deri Organize Sanayi Bölgesinin taşınması için destek verilmesi kararı çıktı. Taşınma ile ilgili olarak tanınan süre de 1 yıl sonra sona erecek. Taşınmayla ilgili oradaki bina yapımı olsun, makina ekipmanlarının temininin sağlanması konusunda herhangi bir vatandaşımızın finansal yönden bir sıkıntısı kalmadı. İnşallah bunu da bu yıl sonuna kadar çözmüş olacağız. Onun dışında özellikle Mermer Organize Sanayi Bölgesiyle ilgili Kaklık Beldemizde bir yer tahsis edilmesi düşünülmüş ancak büyük oranda özel mülkiyet olduğu için çözülememiş. Şu anda hiçbir ilerleme olmadan hiçbir alt yapı çalışmasına gidilememiş durumda. Çünkü kamulaştırma ve mülkiyet sorunu çözülmediği için devam edilememiş. Ancak bununla ilgili özellikle mermer sektöründe yeralan sivil toplum örgütlerimiz ve diğer sektördeki arkadaşlarımızla görüşmelerimiz neticesinde Kocabaş Beldemizde yeni bir 2000 dönüm alan tesbit ederek çalışma başlatıldı. Şu anda organize sanayi statüsünde değil biz organize sanayi statüsüne geçmeden belediyenin yapacağı bütün işlemleri bitirelim düşüncesindeyiz. İşadamlarımızla da görüşüyoruz. Bölgede yoğunlukla iş adamlarımızla mermer sektöründeki alternatifleri sizinle de istişare ederek tartışmaya açarak başarmak istiyoruz. Çünkü bildiğiniz gibi özellikle madencilik ve mermer sektörü, son teşvik uygulamasında 5. Bölge Teşvikinden yani öncelikli yatırımlardan sayıldığı için şuanda sektörde de çok ciddi bir hareketlenme var. Normal piyasa şartlarının da uygun olmasıyla bunu biz kısa süre içerisinde tamamlarsak belki de kentimize yapmış olduğumuz en önemli faydalardan birisi olacak” diye konuştu.

Özellikle Islah Organize Sanayi Bölgesinde yapının oluşmasıyla ilgili son noktalara gelindiğini sözlerine ekleyen Vali Demir şöyle konuştu; “Bizim özellikle Bakanlığımızdan istediğimiz en önemli destek, burada karşımıza çıkıyor. Burayla ilgili olan işlemlerin Ankara’dan hallolması gerekenleri en kısa sürede tamamlanarak bitirilmesi bizim açımızdan önemli olduğunu söylemek istiyorum. Çünkü buradaki organize sanayi bölgesi yaklaşık olarak içinde bulunduğumuz organize sanayi bölgesinin 2 katı büyüklüğünde olacak. 11.000.000 m2.lik bir alan da olacak. Dolayısıyla orada hali hazırda çok büyük firmalarımız var. Bunları bir araya getirerek güçlü bir organize sanayi bölgesi meydana getirerek, organize sanayi bölgesinin bulunduğu avantajlardan da işadamlarımız, firmalarımız faydalanmış olacak. Biz tekrar şimdiye kadar verdiğiniz destek için teşekkür ediyoruz.”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Arslan ise, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün ‘her hangi bir kurumda kendi işlerinizin nasıl yapılmasını istiyorsanız sizde milletin işini bu şekilde yapın’ talimatı doğrultusunda çalıştıklarını söyleyerek, “Zaten geçmişten gelen düşüncelerimizde o yöndedir. O bakış açısından yola çıkarak şuan da bölge bölge geziyoruz. Şuan burada bulunmamızın sebebi de Denizli, Aydın ve Muğla bölgesindeki üniversite ve sanayi ilişkilerini biraz daha üst seviyeye nasıl taşıyabiliriz. Derdimiz bu, Bunu proje bazına nasıl dökeriz onu tartışıyoruz. Biraz daha özelleştiriyoruz. Ara malı listesindeki ithalat listesindeki ürünlerden kaçını İllerimizde üretebiliriz. Sizlerle birlikte, üniversiteyle birlikte yapacağınız çalışmalarla bir noktaya gelinecek. Bundan dolayı Sayın Bakan Beyin vermiş olduğu maraton startıyla geçen Kasım ayında bu yolculuğa başladık. Bu inovasyonla bir aksilik çıkmazsa 2014’ün Ocak ayında bu işi bitirmek, daha sonra bunu bir kitapçık haline dönüştürmeyi planlıyoruz. Kamudaki en azından 2008’den sonraki 5018 numaralı uygulamanın başladığı döneme baktığınızda stratejik plan dediğimiz plan üzerinden gidiliyor. Stratejik planın özelliği şu; Stratejik amacınızı belirliyorsunuz alt amaçları belirliyorsunuz, hedeflerinizi belirliyorsunuz ve o hedefleri de istediğiniz seviyeye taşımak için eylemler yazıyorsunuz. Üniversite özerk bir kuruluştur ve önemli bir paydaştır. Sivil toplumun ve sektörün temsilcileriyle birlikte bu stratejik belgeler oluşturulur. Orada bulunan şey eylemlere hazırlandığında bu eylemi kim yapacak ve hangi performansla bunu gerçekleştirecek. Oturuyor sektör kendi sıkıntılarını belirtiyor. Kamu açısından ve kendisi açısından sıkıntılarını söylüyor. Ondan sonra oturuyor bir metin çıkarıyor. Bu yazılan metinlerden en önemlisi sanayi strateji belgesi dediğimiz belgemiz. O belgemiz çerçevesinde baktığımız 72 tane eylem var. Orada bulunan 72 tane eylem, Türkiye’nin sanayi stratejisini tanımlamış olduğu eylemlerden ibarettir. Sektörel stratejiler hazırlandı. Şuan 7 tanesini uyguluyoruz. 4 tanesi daha bitecek. Dönüşüm stratejisiyle birlikte önümüzdeki Aralık ayı gibi bitirmeyi planlıyoruz. Şimdi bunları neden söyledim şundan dolayı; plan var, program var. Sorunları belli, performans kriterleri belli. Kriterlerden gideceğiz ama hepsindeki ortak nokta şu; hangi sektöre girerseniz girin, genel strateji belgesine baktığınızda hepsinde ki ortak nokta ihracatı arttırmaya yönelik, sektörün kapasitesini artırmaya yönelik, hem de bulunduğu teknolojik düzeyde bir üst basamağa geçmeye yönelik yolları ile ilgili köşe taşları tamamlanmış. Bunun çıkış yolu belli. Her halükarda katma değeri yüksek ürünler üretmek. Bu genel amaç” dedi.

Hedeflerinin gerçek anlamda sanayici diye tanımlanan sanayicilerin tespit edilmesine yönelik çalışma yaptıklarını sözlerine ekleyen Arslan, “Bu işletme sayılarına baktığımızda sayı düşük ortanın altında işletmelerden meydana gelmiş bir yapı var. Rakamlara baktığınız da orta ve üstü dediğimiz ihracat rakamları fena değil. Ama bu birkaç yıldır yatay gidiyor. Biz bu tuzaktan kurtulmalıyız. Bu tuzaktan kurtulmanın yolu da üniversitelerden sektörü bir araya getirip düzenlenen toplantılar ile ne yapılabiliri tartışmak istiyoruz. Sanayi ve Üniversite işbirliğine çok önemsiyoruz. Sahip olduğu bilgi birikimini ve teknolojiyi sanayiye aktararak ülke hizmetine sunan üniversiteler, üniversite öncülüğünde katma değeri yüksek ürünler üreterek ülke ekonomisine destek olacak bir sanayi sektörü bekliyoruz. Bunun için buradayız. Siz sorunlarınızı, taleplerinizi bize iletin, hatta yazılı olarak iletin” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER