banner249

Akaryakıt zammı taksi tarifelerine yansıdı

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, son 20 ayda akaryakıta yapılan zam oranlarının taksi tarifelerine yansıdığını belirterek, taksimetre ücretlerine yüzde 11 oranında zam yapıldığını aktardı.

Akaryakıt zammı taksi tarifelerine yansıdı
banner240
Yarından itibaren geçerli olacak uygulamaya göre taksimetre açılış ücreti 2,50 TL’den 3 TL’ye çıkacak. İzmir'de taksi ücretlerine yeni düzenleme getirildi. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, yeni fiyat tarifesi kararının 10 Temmuz’da yapılan UKOME toplantısında karar alındığını söyledi. 

İzmir’de taksi tarifelerine en son ayarlamanın 2012 yılının Nisan ayında yapıldığını hatırlatan Anık, "Son 20 ayda yakıta gelen zam yüzde 20-25. Aynı dönemde araç fiyatları yüzde 20, yedek parça yüzde 23, lastik de yüzde 20 arttı. Dünyanın en pahalı benzinini kullanmamıza ve bu kadar yoğun trafiğe rağmen sigorta ve kasko giderlerimiz de yaklaşık yüzde 70 oranında arttı. Bu sebeplerden yeni tarife kaçınılmaz hale geldi" dedi. 

"TARİFE KAÇINILMAZ OLDU"
Tarife oranlarındaki değişiklikte TEFE ve TÜFE’nin üzerindeki bir rakam olmaması hususunda titiz davrandıklarını kaydeden Anık, “Şu anki fiyat aralaması da yine yüzde 11-12 oranına takabül ediyor. Bu 20 ay gibi bir süreci kapsıyor. Aslında bir iki ay sonra yapmayı planlıyorduk ama Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından bir genelge yayınlandı.

Bu genelgeden dolayı 1 Haziran 2013 tarihine tadar taksilerin mühürlenmesi gerektiği belirtildi. Ancak üç ay gibi bir süre ile Eylül ayına uzatıldı. Bugün itibariyle yapılan 8 kuruşluk zam oranını da hatırlatmakta fayda var. 

Bunların hepsi ne yolcuyu ne de esnaf arkadaşları üzecek bir zam oranı. Mağduriyet oluşturacak bir durum söz konusu değil. Önemli olan zam oranlarının iki taraflı olarak sıkıntıya sokmaması. Bu oran ne yolcu için ne de bizim için fazla bir oran. İzmir’de 2 bin 821 tane taksimiz var. 10 kilometre 2,5 TL fark ediyor. Yani 10 kilometrelik bir yola gidiyorsanız 2,5 TL fazla ücret ödemiş oluyorsunuz. 

Yeni tarife cuma gününden itibaren geçerli olacak. Yeni tarifeye göre taksimetre açılış ücreti 2,50 liradan 3 liraya çıkacak. Kilometre başına 2,25 lira olan ücret ise 2,45 liraya yükselecek” diye konuştu. 

TAKSİCİLER NE DEDİ? 
Yarından itibaren geçerli olacak uygulamaya karşın taksi şoförleri de tarife değişikliği için ilgili birimlerde uzun kuyruklar oluşturdu. Söz konusu uygulamayı değerlendiren 34 yıllık taksi şoförü Ahmet Ulaş, “İzmir’de 34 yıldır taksi şoförüyüm. Aslında pek memnun değilim. Ama kısa zamanda tabi tarifeye alışılıyor. Yeni tarife için şu anda taksimetre ayarı yaptırılıyor. Yüzde 11 oranındaki artış bizim için normal aslında” dedi. 

14 yıldır İzmir’de taksi şoförlüğü yaptığını belirten Levent Kasım da, tarifeye kısa sürede alışılacağını ve müşteri ve esnaf olarak kendilerini sıkıntıya sokacak bir durumun olmadığını dile getirdi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER