banner249

Acıyı toprağa gömdüler

sarıgöl ilçesi'ne bağlı emcelli köyü'ne özgü ünlü acı biberlerinin dikim hazırlığına başlandı.

Acıyı toprağa gömdüler
banner240
Biber üreticisi Mustafa Öztürk, köyün biberlerinin dikimi için seralarda ve açık alanda fidelerini hazırladıklarını, bu biberlerin hangi pazara gitse kapışıldığını belirtti. Emcelli biberlerinin acılığının diğer biberler gibi olmadığını, mideyi yakmadığını, yemeklere çok güzel bir lezzet kattığını kaydeden Öztürk, ;;Etli ve koyu yeşil olan biberlerimizin gözlemesi bile yapılıp yemeklerin yanında yiyilebiliyor. Müşterilerimiz acı ve tatlı kışlık kurutmalık biber için yine Emcelli Biberlerini tercih etmekte. Biberlerimizin fidelerini 15 Mayıs;tan sonra toprakla buluşturacağız. Bu yıl biber fidesi yetiştiriciliğinde azalmalar oldu. Bunun sebebi şimdiki gençlerin bağcılığa yönelmesi. Bir de girdi fiyatlarındaki artışlar etkili oldu;; diye konuştu.

Ege Bölgesi;nde ünlü olan Emcelli biberlerinin tohumlarının dedelerinden kaldığını dile getiren Öztürk, şunları ifade etti, ;;Babam 79 yaşında vefat etti. Devamlı olarak, kendi ürettiğimiz biberlerden tohumlar alırdı. Ben de aynısını yaptım. Çocuklarım da aynı tohumu alıyorlar. Böyle olunca köyümüze has olan acı biber hiç özelliğini değiştirmedi. Sera içlerinde yetiştirilen fidelerin her gün itina ile bakımları yapılmaktadır. Yörede ve çevrede Emcelli biberleri ün saldı.;;

Emcelli Köyü;nün ünlü biberlerinin başka yörelerde zor yetiştiğini bildiren Öztürk, ;;Bizim köyden çok fazla biber fidesi alıyorlar ancak, köyümüzdeki lezzet gibi olmadığını söylüyorlar. Bunun sebebi havası ve toprağının veriminden olsa gerek;; dedi.
Öztürk, biberlerin piyasaya ilk çıktığında geçen yıl kilosu 10 liradan satıldığını, bir kaç hafta aynı fiyattan satıldıktan sonra mevsim sonuna kadar pazarlarda 75 kuruş ile 1 liradan alıcı bulduğunu belirtti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER