banner249

AB, üzümün tadını kaçırdı

ege ihracatçı birlikleri (eib) koordinatör başkanı mustafa türkmenoğlu, avrupa birliği'nin (ab) uyguladığı gümrük vergisinin sofralık üzüm ihracatında rekoru engellediğini söyledi.

AB, üzümün tadını kaçırdı
banner240
Türkmenoğlu, Türkiye;nin önemli ihraç ürünlerinden sofralık üzümde hasat başladığını, ürünün genel anlamda kaliteli olduğunu belirtti. Türkiye;nin geçen yıl 244 bin ton sofralık üzüm ihraç ettiğini hatırlatan Mustafa Türkmenoğlu, dış pazarlarda en önemli sıkıntının AB;nin uyguladığı yüzde 14,2;lik gümrük vergisi olduğunu ifade etti.

AB;nin gümrük vergisini ikili anlaşmalar çerçevesinde 2006 yılında sıfırlaması gerektiğini dile getiren Türkmenoğlu, ;;Türkiye, AB;den karkas et almadığı için bu vergi kaldırılmıyor. Yüzde 14,2 gümrük vergisi büyük oran. Kilogramda yaklaşık 14 cent yapıyor. Bu da birlik içinde rakiplerimize avantaj sağlıyor;; bilgisini verdi.

Mustafa Türkmenoğlu, Türkiye;nin yaş üzüm ihracat ettiği ülkeler arasında ilk iki sırada Rusya ve Almanya;nın bulunduğunu belirtti. 2010 yılında 224 bin 687 ton olan ihracatın geçen sezon 244 bin 423 tona çıktığını vurgulayan Türkmenoğlu, geçen sezon ihraç edilen toplam yaş üzümün 203 bin 295 tonunun çekirdeksiz Sultani türüne ait olduğunu söyledi.

Türkmenoğlu, ;;Sultani türünde en büyük alıcı Rusya. Geçen yıl 203 bin tonun 113 bin tonu Rusya;ya gönderildi. Almanya ise 17 bin 189 ton Sultani alımı yaptı. Sultani türünde alımı artan bir başka ülke ise Bulgaristan. Önceki yıl 13 bin ton olan Bulgaristan;ın alımı geçen yıl 21 bin tona yükseldi;; diye konuştu.

Türkmenoğlu, 2012 yaş üzümde iyi bir sezon beklediklerini, bağların çiçekleme döneminde havaların uygun geçmemesi nedeniyle salkımların tane yapısında değişikliğe sebep olduğunu Türkmenoğlu, rekoltenin iyi olduğunu vurguladı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER