banner249

700 yıllık simge heykel oldu

denizli'nin tavas ilçesine bağlı nikfer belde belediye başkanı ali yarangünü, nikfer bezinin unutulmaması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla terzi hasan oğlu ahmet ve eşi hatice gözlükaya

700 yıllık simge heykel oldu
banner240
Denizli;nin Tavas ilçesine bağlı Nikfer Belde Belediye Başkanı Ali Yarangünü, Nikfer bezinin unutulmaması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Terzi Hasan Oğlu Ahmet ve Eşi Hatice Gözlükaya Müze ve Kütüphanesi ile Şehitler Anıtı;nın bulunduğu alana Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Nikfer Bezi Anıtı;nın inşa edildiği belirtti.

Yarangünü, yüksekliği 2 metre, genişliği 6 metre olan heykelin, usta heykeltıraşlar tarafından 6 aylık çalışması sonucunda tamamlandığını, anıtın mermer kaidesinin ise heykeltıraşların gözetiminde Nikfer Belediyesi personelinin ve halkının desteğiyle 1 haftada hazır hale getirildiğini ifade etti.

Nikfer beldesini kültür merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini anlatan Yarangünü, şu bilgileri verdi, ;;Nikfer;in en önemli özelliği kendi adıyla anılan bezi üretmesidir. Nikfer bezi 700 yıllık bir geçmişe sahiptir. Nikfer bezinden elbise, şapka, ayakkabı yapılmaktadır. En önemli özelliği yüzde 100 pamuğun işlenmesinden yapılması ve yaz aylarında serin, kış aylarında sıcak tutmasıdır. Bir başka özelliği ise Nikfer bezi ıslandıkça sağlamlığının ve dayanıklığının artmasıdır.

Nikfer bezi bir markadır. Asırlardan beri Nikfer;de dokumacılık yapılmaktadır. Nitekim günümüzde de Denizli, Türkiye;nin en ünlü dokumacılık ve tekstil merkezidir. Nikfer dokumacılığının esası el tezgahı dokumacılığıdır. Bu dokumacılıktaki ana özellik, pamuktan sonraki bütün işlemlerin Nikfer;de yapılması ve sonra dokunmasıdır. Bize anlatılanlara göre, kot pantolonlar da ilk olarak Nikfer bezinden yapılmıştır.;;

Nikfer bezinin Pamukkale Üniversitesi öğrencilerinin de proje konusu olduğunu anlatan Yarangünü, her dönem öğrencilerin projeleri için Nikfer;e gelerek araştırma yaptıklarını kaydetti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER