banner249

“28 bin kişinin öldüğü Japonya;dan ders çıkarmalıyız”

imo, ‘büyük japonya depremi ve denizli’nin çıkarması gereken dersler’ konulu konferans düzenledi. imo konferans salonu’nda düzenlenen panele konuşmacı olarak tokai Üniversitesi Öğretim görevlisi prof.

“28 bin kişinin öldüğü Japonya;dan ders çıkarmalıyız”
banner240
İMO, ‘Büyük Japonya Depremi ve Denizli’nin çıkarması gereken dersler’ konulu konferans düzenledi. İMO Konferans Salonu’nda düzenlenen panele konuşmacı olarak Tokai Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ömer Aydan, PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar, PAÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet İnel, İMO Denizli Şubesi Başkanı Halim Ceylan katıldı.

Tokai Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ömer Aydan, Japonya’daki büyük depremde ilk depremin 7,9 büyüklüğünde olduğunu ancak bunun çok fazla dikkat alınmadığını, ardından ikinci deprem yaşandığına dikkat çekerek, “Ondan sonra depremin büyüklüğü giderek arttı. 8,4 depreminden sonra 8,9 ve en sonunda 9.0 şiddetinde deprem oldu. İlk bir saatte depremin büyüklüğünü belirleyememiştik. Can kaybı yaklaşık 28 bin kişi. Bunun hemen hemen tamamı desek yanlış olmaz. Tsunamiden dolayı büyük bir can kaybı oldu. Kırılan alan yaklaşık 200 kilometre alana sahipti. Derinliği ise 24 kilometreydi. Yer çekiminin üç katı büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Bu depremden herkesin çok ama çok büyük dersler çıkarması gerekiyor” dedi.

İMO Denizli Şubesi Başkanı Halim Ceylan da, 17 Ağustos 1999 depreminden sonra İnşaat Mühendisliği ve Jeoloji Mühendisliği konularında birçok ilerlemelerin kaydedildiğine dikkat çekerek, “Birçok ilerlemelere rağmen tüm kentlerimizin deprem mastır planlarının hazırlandığını, tüm kamu binaları dahil olmak üzere bağımsız denetleme kuruluşlarınca tüm yapılarımızın artık denetlenebilir olduğu, artık vatandaşlarımıza hem ekonomik hem depreme dayanıklı yapıların üretebildiğimizi ve mevcut binaların tümünü elden geçirdiğimizi, artık hangi vatandaşımızın hangi binasının depreme dayanıklı olduğunu ve envanterini çıkardığımızı söyleyebiliriz. Bütün yapılarda tam olarak mühendislik hizmetlerin sağlandığını, deprem acil eylem planlarımızın ve temel yollarımızın oluşturduğunu düşündüğümüz gün artık bizim ülkemizde de depremle ilgili çok şey kalmayacaktır. Kütahya’daki Simav depremi, ardından Elazığ’daki depremlerle her zaman kendini hatırlatmaya devam ediyor” dedi.

Ceylan’ın ardından Denizli’nin depremselliği hakkında Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar, Kütahya depremi ile ilgili de PAÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet İnel konferansa katılan davetlilere bilgi verdi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER