GÜNDEM SİYASETTEN AYRILAMIYOR

Dünkü referandumda çıkan evet sonucunun ardından yapılacak değişikliklerin büyük bir çoğunluğu 3 Kasım 2019'da hayata geçecek iken, üç değişiklik ise hemen yürürlüğe girecek. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmesi şartı kaldırılmasıyla, cumhurbaşkanının partisine üye ve genel başkan olabilmesinin önü açıldı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun ismi 30 gün içinde Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak değişerek, üye sayısı 22'den 13'e, daire sayısı da üçten ikiye düşürülerek yeniden yapılandırılacak. Adalet Bakanı ile müsteşarının doğal üye olacağı Kurul'un dört üyesini cumhurbaşkanı, yedisini TBMM seçecek. Son olarak, disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak.

Belirsizlik kaygısının silinmesi ile TL’de kısa süreli bir hareket yaşandı. TL erken işlemlerde dolar karşısında değer kazanarak 3,62 seviyesinin altına indi. Ancak özellikle AB tarafından gelen açıklamalar neticesinde dolar /TL yönünü tekrar yukarı çevirdi. Özellikle idam ile ilgili tartışmalar ve AB ile ilişkiler zorlu döneme girebilir. Artık gözler 26 Nisan’da gerçekleşecek PPK toplantısında alınacak olan faiz kararında olacak. Hafta içinde ekonomi yönetiminin yapacağı açıklamalar bu toplantıya yönelik beklentilerin şekillenmesini sağlamaya ve dövizde yönü belirlemeye aday gibi. O zamana kadar TL’de olası kazançlar bu toplantıda faiz seviyelerinin korunmasını veya indirilmesini beraberinde getirebilir. Aksi yönde ise PPK mevcut %11,75 seviyesindeki geç likidite penceresinde artışa gidebilir.

Dolar/TL’dedaha önce altını çizdiğim 3.55 seviyesi hala önemini koruyor. Bu seviyenin hiçbir durumda altını beklemiyorum. Çıkan sonucun toplumda uzlaşmayı sağlayıcı bir sonuç olmayışı ve seçim meydanlarında konuşulan konuların gündeme gelmesi 3.85 seviyelerini her zaman ihtimal dahilinde tutacaktır. 

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.