GEBELİK PSİKOLOJİSİ

Dünyaya başka bir birey getirme kararı oldukça zordur. Aileye yeni bir bireyin katılması mutluluk ile birlikte kaygıyı da getirmektedir. Planlı gebeliklerde kısmen ebeveynler, kendilerini hazırladıkları ve mevcut kaynaklarını değerlendirebilme süresine sahip oldukları için plansız gebeliklere göre kendilerini daha rahat hissederler. Aileye yeni bir bireyin katılması hem manevi hem de maddi anlamda ailenin dinamiklerinde farklılaşmaya yol açar. Gebelik durumunun ortaya çıkması ile birlikte ilk olarak farklılaşan kişi kadınlar yani anneler olmaktadır. Fiziksel olarak değişim fark edilebilir düzeyde başlamamış olsa dahi gebelik endişesi ile birlikte kadınlar, yeme alışkanlıkları, cinsel hayatları gibi rutinlerindeki birçok şeyi değiştirmeye başlamaktadırlar. Bu değişiklikler özellikle plansız gebeliklerde eşler arasında sorunlara yol açabilmektedir. Bu yüzden gebeliğin başlarında öncelikli olarak yapılması gereken çocuğunuzu normal doğumla mı dünyaya getireceğinize karar vermek yerine daha çok ilişkisel iletişime odaklanmaktır.

Gebelik süresince ebeveynler, özellikle ilk gebelik ise “Bakabilecek miyim?, Söylenilenler gibi sonsuz sevebilecek miyim?, Güzel bir hayat sunabilecek miyim?” gibi çocukları ile ilgili kaygılar geliştirebilmektedirler. Ancak bu kaygılar ebeveynler tarafından daha kolay kabul edilebilir kaygılardır. Bu yüzden ebeveynler bu kaygıları çevresindeki insanlar ile paylaşabilmekte ve sosyal destek alabilmektedirler. Ancak toplum tarafından ebeveynlere yapılan “Artık tüm hayatın çocuğun olacak.” baskısı nedeni ile bireyler, çocukları olduktan sonra kendi hayatlarında oluşabilecek değişikler hakkındaki kaygıları paylaşamamaktadırlar. Ancak çocuğunuz büyürken uykusuz geçecek geceleriniz, yıllarca uğraşıp yaptığınız kariyerinize belki de ara vermek durumunda kalmanız ya da gebelik yüzünden iptal etmek zorunda kaldığınız seyahatiniz konusunda kaygılanmanız oldukça normaldir. Tüm bu düşünceler, kaygılar sizin kötü bir ebeveyn olacağınız anlamına asla gelmez.

Ebeveyn olmak sizin hayattaki rollerinize yalnızca bir tane daha ekler. Ancak siz hala eş, sevgili, evlat, arkadaş, iş arkadaşı gibi birçok role sahipsiniz. Bu rolleriniz hakkında kaygılanmanız sizlere ebeveynliğiniz hakkında kaygılanmanızdan farklı hissettirmemelidir.
 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.