ENFLASYON YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Geçtiğimiz Cuma günü Ekim ayı enflasyon verileri açıklandı. Ekim ayında aylık TÜFE artışı %2,08 ile %1,87 olan piyasa beklentisinin oldukça üzerinde geldi. TÜFE’de 2011 yılından bu yana en yüksek Ekim ayı enflasyonu kaydedildi.Bu rakamla yıllık TÜFE Ekim’de %11,9 ile son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Önümüzdeki günler için takip edilmesi gereken ÜFE’deki yıllık artış da %17,3’e çıktı. Çekirdekenflasyon göstergelerindeki yükseliş eğilimi de yılsonundaenflasyondaki gerilemenin sınırlı olacağına işaret ediyor.

Bu ortamda önümüzdeki dönemde vergi ve harçlardaki artış ayrıca Arap yarımadasındaki gelişmelerle petroldeki olası artışlar enflasyonda canlılığa devam edecektir. Bunun sonucunda faizlerde bir hareket görülüyor. İki yıllık tahvil faizleri bu yazıyı yazdığım sırada %13.37 ile 8 yılın zirvesinde idi. Başkan her ne kadar sıkı duruş konusunda kararlı olduklarını her fırsatta ifade etse de enflasyondaki bu bozulan görüntünün küresel piyasalarda muhtemel sıkışma ile birlikte faizlerin şu anki seviyelerini zorlaması mümkün görünüyor.Dolayısıyla küresel piyasalarda ciddi bozulma kaynaklı bir gelişme ile TCMB faizler konusunda yukarı yönlü adım atmaya mecbur kalabilir.

Bu dönemde döviz kurları da bu negatif rakamlardan etkilenmeye devam ediyor. Ayrıca 27 Kasım da görülecek Rıza Zarraf davası kasımda bu cephede bir dalgalanma yaratabilir. 3.89 geçilirse daha önce görülen 3.94 seviyesine çok kısa sürede ulaşılır. 3.85 aşağı kırılmadıkça yön yukarı olacaktır.

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.