YÜKSELİŞE İNANDINIZ DA DÜŞÜŞE Mİ İNANMIYORSUNUZ?

Özellikle hisse senedi piyasasında bu hafta yaşanan sert dalgalanmalara anlam veremeyen birçok yatırımcı aynı soruyu soruyor. Borsada yükseliş trendi bitti mi? Hatta bazı yatırımcılar daha satışın ilk gününde ne oldu bir haber mi var diye soruyorlar. Bende onlara diyorum ki. Nasrettin Hoca fıkrasında olduğu gibi kazanın doğduğuna inanıp öldüğüne inanmayanlar, yükselirken neden yükseliyor diye sormayıp düşerken hemen panikliyorlar.

Piyasalarda ekonomik olarak aslında çok bir değişiklik yok. Geçen hafta durum neyse şimdide o. Endeks 110.000 seviyesini görürken ekonomik datalarda çok fazla tutarsızlık vardı ancak sorgulanmıyordu. Neler mi? Türkiye’nin risk primi düşmesine rağmen döviz kurları bir türlü gevşemiyordu. Bunun yanında 2016 yılı ortalaması 3.00 altında olan doların yılbaşından itibaren hareketlenince Merkez Bankası kurdaki yükselişin önüne geçmek için o ana kadar düşürdüğü faizi bu kez artırmaya başladı. Faizler yüksek olmasına rağmen borsa bu dönemde tarihi zirveleri gördü vb. Ülkedeki sıcak para (sizin olmayan para) tam da bunun gibi ekonomik tutarsızlıklara neden olabilir. İşin özü ekonominizin ne olduğu değil, ekonominin  dış finansmana bağımlılığıdır. Bu konuda duayen Mahfi Eğilmez eski bir yazısında şunu belirtiyor. “Bir ekonomi dış finansmana bağımlı durumdaysa, faizini kendi koşullarına göre belirleme şansı; enflasyonun çok düşük olmasına, risklerinin düşük olmasına, yatırımcı için istikrarlı bir görünüm sergilemesine bağlıdır.” Bunun Türkiye’ye etkisi içinde şunu söylüyor. Türkiye’de enflasyon yüksek , buna karşılık risklerin düşmekte. Bu durum yabancı yatırımcı için karışık bir görünüm ortaya koyuyor. Bunun sonucu olarak da Türkiye, faizleri düşüremiyor. Böyle bir ortamda faizleri düşürse kurlar yükselecek, ona bağlı olarak enflasyon da yükselecek. Demek ki dış finansmana bağımlı olması Türkiye’nin faizleri kendi koşullarına göre belirlemesinin en önemli engelini oluşturuyor.

Uzun lafın kısası tutarsızlıklar devam ettikçe bu dalgalanmaları yaşamaya devam ederiz. Teknik olarak Hisse piyasalarında 105000-106000 aralığı destek, 110000-111000 aralığı direnç olmak kaydıyla dalgalanmaların devamını bekliyorum.

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.