YENİ AMERİKA VE YENİ ENFLASYON

Geçen hafta Yellen’ınkonuşmasında 15 Mart FEDtoplantısında faiz artışına gidileceğineredeyse kesinleşti.ABD Başkanı Donald Trump, piyasaların merakla beklediği kongrekonuşmasında yeni önerilere çok az yer verdi. Sağlıkreformunun değiştirilmesi, orta sınıfa desteği de içeren vergi reformu, 1 trilyon dolarlıkaltyapı harcamaları ve savunma harcamalarında geniş çaplı artıştan bahsetti. Ancak giderlerinin nasıl karşılanacağına dair bir öneride bulunmadı.Otoyollar, köprüler ve diğer altyapı yatırımlarını hızlandırma dışında başka seçenekleri olmadığını söyleyerek “büyük” harcamalar yapılacağı sözünü verdi. Trump, gelecek yılın bütçe planında savunmada %9 oranında yani 54 milyar dolarlık birartış isteyeceğini açıkladı. Trump'ın bütçe tasarısında, dış yardım ve çevre gibi alanlardaise büyük kesintiler öngörülürken, sosyal güvenlik ve Medicare gibi büyük sosyalkalemlere dokunulmuyor. Başkan Trump'ın bütçe teklifinin nihai halini gelecek ay ortasındaKongreye sunması bekleniyor.

Geçen hafta bir diğer önemli dataenflasyon rakamlarıydı. Şubat ayında tüketici fiyatları aylık bazda %0,81 artarak %0,47’lik piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gerçekleşti. 2016 yılını yıllık bazda %8.53 olarak tamamlayanTÜFE, bu veriyle birlikte yıllık bazda % 10.13’e yükselmiş oldu.

Yıllık enflasyonun çift haneye yükselmesi ile dolar/TL 8 Şubat'tan beri ilk kez 3,74'ü aştı. TCMB'nin TL likidite adımları sonrası bankanın 16 Mart'ta açıklayacağı Para Politikası Kurulu toplantısı kararları yakından izlenmeye başlanacak.Enflasyonda tahminlerin ötesinde gelen artış sonrası mevcut para politikasının önümüzdeki dönemde daha da sıkılaşacağına yönelik beklentiler kuvvetlenmiş durumda. Baz etkisinin devam edecek olması nedeniyle önümüzdeki aylarda enflasyonun %11,0 seviyesini aşmasına ve birkaç ay boyunca da çift hanede kalacak olmasına yönelik beklentiler oldukça kuvvetli. Dolayısıyla, TL üzerindeki baskı devam ettiği takdirde Merkez Bankası efektif olarak kullandığı faizleri bir miktar yükselterek TL likiditesinin maliyetini artırabilir.

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.