TÜRKİYE ve VARLIK FONU

Fitch’in not indirimine ve S&P’nin kredinotunu görünümünü durağandan negatife çevirmesine karşınhaftaya oldukça güçlü bir şekilde başladı. Borsa İstanbul,geçtiğimiz hafta içinde de başta beklentileri aşan enflasyonolmak üzere olumsuz hiçbir etkeni görmek istemedi.Ocak ayında tüketici fiyatları aylık bazda %2,46 arttı. Bu artışla birlikte yıllık enflasyon 69 baz puan birden yükseldi ve son on iki ayın en yüksek seviyesi olan %9,22’ye çıktı.TCMB'nin ortalama fonlama maliyeti yaklaşık beş yılın zirvesi olan %10,37 seviyesine ulaştı ve TL'yi destekleyen ana unsurlardan biri olmaya devam etti. 3.66 seviyelerine gevşeyen dolarda düşüşün tepkisini görme ihtimali oldukça yüksek. Buna paralel Borsa İstanbul’da 90000 seviyelerine yaklaşan endekste bu dirençten satış gelebilir.

Hafta sonundaki bir diğer gelişme Türkiye Varlık Fonu’na ilişkin gelişmeydi. Ziraat Bankası , BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul AŞ, TÜRKSAT sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ'nin %6,68 oranındaki Hazineye ait hissesi ile Eti Maden ve Çaykur Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye Varlık Fonu’na devredildi. Türkiye hariç G20 ülkelerinin hepsinde varlık fonu var.  Ancak varlık fonu ülkelerin gelir fazlalarının bir havuzda toplanarak kazanç sağlama amacıyla yönetilmesidir. Ancak bizde bütçe fazla vermediğinden varlık fonu ile ne yapılacak merak konusu. İçtüzüğüne göre yerli ve yabancı şirketlerin hisse senetleri, özelleştirme kapsam ve programına alınanlar dâhil olmak üzere Türkiye’de kurulan ihraççılara ait payların alınıp satılması,alım satım yapılabilen yabancı kamu, özel sektör ve kamu borçlanma araçları ve ihraççı paylarının alınıp satılması, vadeli mevduat ve katılma hesabı işlemlerinin yapılması, hazine taşınmazları ve mevduat sertifikaları, altın ve diğer kıymetli madenler ile bu madenlere dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının alım satım işlemlerinin yapılması, fon katılma payları, repo ve ters repo işlemleri, kira sertifikaları, gayrimenkul sertifikaları, varantlar ve sertifikalar, Takasbank para piyasası işlemleri, türev araç işlemlerinin nakit teminatları ve primleri, özel tasarlanmış yabancı yatırım araçları ve ikraz iştirak senetleriyle ilgili işlemlerin yapılması, ulusal yatırımlar ile uluslararası alanlarda diğer devletler ve/veya yabancı şirketler tarafından yapılacak yatırımlara iştirak ve bunlarla sınırlı olmamak üzere diğer yatırım araçları işlemlerine girilmesi.Burada şu var. Fon’un gelirleri sıralanmış olduğu halde giderlerinin hangi alanlara yöneleceği konusunda yasada hiçbir açıklama bulunmamaktadır. Bu haliyle işleyişini hep birlikte göreceğiz. Hepinize bol kazançlar.

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.