banner249

Tedbirler işe yaradı!

Geçen yıl artan konkordato başvuruları, bitti denecek kadar azaldı. 905 firma, toplam 10.4 milyarlık borcunu yapılandırıp konkordatodan çıktı. İş dünyası temsilcileri, “Tedbirler işe yaradı, çarklar dönüyor” dedi.

Tedbirler işe yaradı!
banner240

Geçen yılın son çeyreğinde  zirveye ulaşan konkordato başvuruları bu yıl ekonomideki dengelenme  süreciyle sert şekilde düştü. Bankalar ile şirketlerin yaptığı  müzakereler sonucunda bugüne kadar 905 firma ve bu firmaların bankalara olan 10.4  milyar liralık kredi borcu konkordatodan kurtuldu.
2018 Ekim’de 455, kasımda  483, aralıkta ise 324 olan konkordato başvuruları, bu yılın ocak ayında  167’ye gerilerken, şubatta 156, martta 96’ya indi. Bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren başvurulardaki düşüş sürerken,  nisan ayında 73 olan konkordato başvuruları, mayısta 97, haziranda da 83 olarak  gerçekleşti. Bir başka deyişle dengelenme sürecinin belirginleşmesiyle konkordato başvuruları geçen  yılın son çeyreğinin beşte biri seviyesine geriledi.

ÇIKIŞLAR HIZLANDI
Konkordato başvurularındaki düşüşün yanı sıra konkordato sürecinden  çıkan firma sayısı da artış gösterdi. Bankalar ile şirketlerin yaptığı  müzakereler sonucunda bugüne kadar 905 firma konkordato sürecinden çıktı. Bu  firmaların bankalara olan 10.4 milyar liralık kredi borcu da konkordato  kapsamından çıkmış oldu.

BANKALAR ADIM ATTI 
Konkordatodan çıkan firma sayısının artmasında bankaların bu yöndeki  adımları da etkili oldu. Bankalar, kredi borçlarını ödemekte zorlanan firmalara  daha fazla kolaylık sağlarken, zordaki firmalara, bizzat bankalarca çözüm  önerileri sunulduğu belirtildi. Bankalarca firmaların mali durumlarına uygun  çözüm paketleri sunulmasıyla, süreci suistimal etmeyen ve borcunu ödeme niyetinde  olan firmalarla anlaşmaya varılıyor.


Kredi borçlarını yapılandırabilen firmalar da ekonomik göstergelerdeki  iyileşmenin ve geleceğe dönük olumlu beklentilerin de etkisiyle konkordato yolunu  tercih etmiyor. Böylelikle firmalar piyasada ticari itibar kaybı yaşamıyor,  kredibilitelerini koruyor ve ticari faaliyetlerini güvenle sürdürüyor.
Yeni Ekonomi Programı kapsamında, 2018’in son çeyreğinde 7 büyük banka konkordatolu firmalara yapılandırılma  çalışması başlatmış, sürece diğer bankaların da desteğiyle firmalara mali durumlarına en uygun çözüm yolları sunulmuştu.

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER