banner249

Sözleşme imzalanırsa işsizlik artacak

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu, yazılı bir açıklama  ile Pakistan yaşanacak krize dikkat çektiler.

Sözleşme imzalanırsa işsizlik artacak
banner240

22 Mart 2016 tarihinde Pakistan ile çerçeve anlaşması imzalanan ve ardından nihai sözleşmesi imzalanması planlanan Serbest Ticaret Anlaşmasının 2011 yılında kısmen de olsa korumaya alınan tekstil ve hazır giyim sektörüne son derece zarar vereceğini belirtti. İşyerlerinin büyük bir çoğunluğunun kapanacağı ve birçok kişinin işsiz kalacağı ifade edildi.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu bu konuda ki  endişelerini bir yazılı açıklama ile ifade etti. Açıklama şöyle; “ Türk Tekstil Sanayisi, uzun yıllar boyunca desteklenmiş, tedarik zincirinin her halkasında dünya çapında hatırı sayılır konuma gelmeyi başarmıştır. Halen Türk Tekstil-Hazır giyim ve Deri sektörünün global tekstil pazarından  aldığı pay  yüzde  4 civarında olup, bu payı korumak ve büyütmek, içinde bulunduğumuz kırılgan ekonomik yapının güçlendirilmesi için gereklidir. İhracatımızın yaklaşık yüzde 20 sini oluşturan ve istihdam ettiği çok sayıda insan ile sosyal yapının da korunmasına destek olan Tekstil sektörümüzün Pakistan ile imzalanacak Serbest Ticaret Anlaşması’ na dikkatlice yaklaşması gerekmektedir.

2011 yılına dek artan bir ivme gösteren Pakistan’dan yapılan ithalat, alınan ek koruma önlemleri ile azalma eğilimine girmiştir. Olası bir Serbest Ticaret Anlaşması, 5205-5208-5209-6302 sayılı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu içeriği olan pamuk ipliği üretimi, pamuklu mensucat ve ev tekstilleri ile ilgili alanlarda ulusal üretim tedarik zincirine büyük zararlar verebilecektir. Pakistan; Serbest Ticaret Anlaşmasını imzaladığı tüm ülkelere tekstil ürünleri ihracatını arttırmış olup, aynı durumun ülkemiz için de gerçekleşmesi, Pakistan’ın kendi üreticilerine verdiği ihracat teşvikleri nedeniyle yakın bir olasılıktır.  2011 yılında uygulamaya konan ek vergi öncesinde Pakistan, Türkiye’nin tekstil ürünleri ithalatında  yüzde 11’e yaklaşan pay almaktaydı. Bu tarihte başlanan ek vergi sonrası ithalatın toplam içindeki payı yüzde 4’e kadar düşmüştü. Türkiye-Pakistan Serbest Ticaret Anlaşması imzalanırsa, ek vergi uygulaması ile getirilmiş olan korunma önlemleri kaldırılmış olacaktır.

2011’de uygulamaya başladığımız ek vergiler sayesinde tekstil ve hazır giyim sanayimizde en az 200 bin ilave istihdam sağlanmıştır. Tekstil ve hazır giyim sektöründe oluşacak haksız rekabet koşulları üreticileri son derece olumsuz etkileyecektir. Öncelikle konfeksiyon ve hazır giyim sanayisi, sonrasında da diğer tekstil kollarında ciddi istihdam kayıpları olacaktır. Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği anlaşması kapsamında AB’nin onayı alınmadan bu anlaşmanın imzalanması durumunda, AB’ye en fazla ihracat yapan başta tekstil ve hazır giyim sektörü gibi sektörler, AB’nin fiziki ve hukuki önlemleri ile de karşı karşıya kalacaktır. Pakistan ve Türkiye arasında imzalanacak serbest “ticaret anlaşması ‘ 1991 yılındaki benzer bir krizin tekrar yaşanmasına yol açacaktır.

Bilindiği üzere Denizli 2.7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiriyor.  Bu rakamın yüzde 50 si tekstil ürünleridir. Bu sektördeki 2 bin üzerindeki işyerinde yaklaşık 45 bin kişi çalışmaktadır.  Yukarıda belirttiğimiz üzere Pakistan ile serbest ticaret anlaşmasının imzalanması ile bu işyerlerinin büyük bir çoğunluğu kapanmak zorunda kalacak ve birçok kişi işsiz kalacaktır. Tekstil sektörüne uzun yıllar boyunca verilen destek ve gösterilen çabaların ardından oluşmuş  iş alanlarının kaybedilmemesi ve bu alanların dönüşüm geçirerek sonraki kuşaklara aktarılması gerektiğini söylemekteyiz.  Bu bağlamda Pakistan’la imzalanması planlanan bu anlaşmanın yapılmaması gerektiği düşüncesindeyiz”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER