REFERANDUM SONRASI EKONOMİ

Türkiye de ekonomik parametreler öngörülebilir, ya da anlaşılabilir şekilde radikal hareketler göstermiyor. Parametrelerin değişimi daha çok uluslarası boyutta gizli ajanda üzerinden oluştuğunu gözlemliyoruz.

Aslında gerçek ekonomi, piyasada kendini gösteriyor. Bu da moral ve alım-satım ile ilişkili. Şu şartlarda iç piyasada standart emtia satışınızı arttırmanızın yolu, sizin piyasaya tanıyacağınız vade ile gerçekleşmesi mümkün.

Türkiye de işsizlik oranı %10 un üzerinde, ancak bir işveren olarak bunun işverenin iş alanı sağlayamamasından değil, işgörenin iş tercihi ile ilgili olduğunu görüyoruz. İş arıyorum, sosyal haklarımı alabildiğim her işi yaparım diyen bir kimsenin işsiz kalması pek mümkün değil. Eğer bunun örneği varsa da bunu bilmeyi hepimiz isteriz.

Eğer herkesin bir miktar geçimini sağlayacak işi gücü varsa, gerisi artık güven ve huzur ortamına kalıyor. İster kazancınızın tamamı harcar, tasarruf yapmazsınız, isterseniz borçlanarak tüketirsiniz. Bunlar bir şekilde ülke ekonomisine faydası olacaktır. Tüketim oranında, üretim de artacaktır. Ne kadar nitelikli tüketirsek, o oranda nitelikli üretim artacaktır ve bu da nitelikli iş alanlarına imkan verecektir. Tüketimde yerli ürünlerin tercih edilmesi, ekonomiye üretim ve istihdam olarak dönme olasılığını daha da arttırdığı doğrudur.

Referandum sonrası, ilkbaharın etkisi ile bolluğun ve bereketin arttığı bir döneme giriyoruz. Şu anda çok şükür önümüzde olumsuz bir tablo görünmüyor. Sadece Türkiye nin değil, dünyanın başı terör belasının yakın zamanda çözüleceğini tahmin ediyoruz. Bu yüzden 2017 ye daha ümitle bakmakta yarar var. Ancak şu çok önemli bir konuyu kavramak ve kabul etmek lazım. Ekonomin şu anki hacmini zayıf değil, normal olarak kabul etmemiz daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Hükümet piyasaya ciddi anlamda destek veriyor. Bu fırsatları iyi değerlendirmek ve sağlam ve ahlaklı ilişkilere dayalı iş hacmi oluşturulması doğrultusunda kullanılması gerekmektedir.

Bilinçli üretelim, bilinçli tüketelim. İsraf etmeyelim, yerli ürünlere desteğimizi arttıralım. 

Sevgilerimle,

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.