NİSAN AYI BEKLENTİLERİ

Geçen ayınönemli gündemi olan Fed ve TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı kararları ve gelen açıklamalar piyasaların istediği tarzda olunca faiz stresi bir süre gündemden düşmüş oldu.Mart ayında genel olarak 88800 ile 91500 aralığında hareket eden BIST 100 endeksinde özellikle ayın son haftasında % 1,6 lık geri çekilme dikkat çekiciydi. Jeopolitik riskler ve özellikle Suriye konusunda sakinleşme eğilimindeki gündem ve global piyasalarda olumlu seyir devam ederken Halkbank Genel Müdür Yardımcısının ABD’de İran ambargosunun delinmesi iddiası ile tutuklanması haberi özellikle bu hisse ve beraberinde bankacılık hisselerinde sert satış getirdi. Halkbank dışındaki banka hisseleri kısa sürede toparlanınca endeksin 88800 desteğinde tutunduğunu gördük.

Nisan ayında hem yurt dışında hem de yurt içinde gündem siyaset ve seçimler olacak. Fransa’da 23 nisanda ilk turu yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde AB karşıtı La Pen’in kazanması piyasalar açısından bir risk unsuru.Her ne kadar geçen yıl Brexit ve ABD seçimlerinde anket şirketleri yanılsa dailk turda sonuçlanması beklenmeyen seçimlerin ikinci turda AB yanlısı adayın zaferi ile biteceği tahmin ediliyor. Yurt içinde ise yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili 16 nisan referandumu en önemli gündem maddesi.

Gelen anketlerde evet ile hayır oylarının birbirine yakın olması referandum gününe kadar tansiyonun yükselebileceğinin bir göstergesi. Anket şirketlerinin geçtiğimiz seçimlerde olduğu gibi riske girmemek adına kamuoyuna anket sonuçlarını açıklamamaları, gelen sonuçlarda da evet-hayır arasında fark olmaması gerilimi artıracaktır. Ayrıca AB ile ilişkiler, erken seçim ve kabine revizyonu gibi gelişmelerin bu tarihten sonra yeni gündemimiz olması muhtemel. Her ne kadar hükümet ve muhalefet cephesinde erken seçim beklentisi olmasa da bence 2017 sonbaharında seçim ihtimali hiç az değil. “Evet” sonucu çıkarsa anayasa değişikliğini hemen uygulayabilmek için (yoksa 2019 beklenir), “hayır “ sonucu çıkarsa 3 partili bir meclis aritmetiği ile referandumsuz değişiklik için seçime gidilmesi mümkündür.

Her durumda göz ardı edilen kötü ekonomik datalar, yüksek kur ve faiz etkisi piyasaları etkilemeye başlayacak. Bu yazıyı hazırlarken gelen mart enflasyon datası buna en iyi örnek. Manşetenflasyonun, Nisan-Mayıs döneminde %12 civarına kadar yükselmesi bekleniyor ve yılı en iyi ihtimalle bile tek hanede kapatmak zor görünüyor.

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.