banner249

İş dünyasından İran’a çağrı

filiz, yaptığı yazılı açıklamada, tebriz valisi ahmad alireza beigi'nin daveti üzerine, mÜsiad'a üye 60'a yakın iş adamından oluşan heyetle iran'a ticaret gezisi düzenlediklerini k

İş dünyasından İran’a çağrı
banner240
Filiz, yaptığı yazılı açıklamada, Tebriz Valisi Ahmad Alireza Beigi;nin daveti üzerine, MÜSİAD;a üye 60;a yakın iş adamından oluşan heyetle İran;a ticaret gezisi düzenlediklerini kaydetti. Türkiye ve İran arasındaki ticaretin, son on yılda güçlü bir ivme yakaladığını, ancak Türk iş adamlarının gümrük vergisi, bankacılık sistemi ve çalışma vizesi uygulamalarında yaşanan sıkıntılardan dolayı İran ile ticaret yapmaktan kaçınması nedeniyle iki ülke ticaret hacminin çok daha ileriye gidemediğini savunan Filiz, gezideki temaslarında İran;lı yetkililere bu konudaki görüşlerini aktardıklarını ifade etti.

Filiz, yaşanan sorunların çözülmesi halinde iki ülke ticaret hacminin rahatlıkla bugünkü seviyenin üç katına çıkacağını iddia ederek, ;;Şayet bu sorunlar çözülürse İran, Türkiye;nin en büyük ticaret partnerlerinden birisi olacaktır;; dedi.

Ticaretin önündeki en büyük engelin İran;ın Türk mallarına uyguladığı yüksek gümrük vergisi politikası olduğunu dile getiren Filiz, şunları kaydetti, ;;Alınan yüksek vergiler, Türk ihracatçılarını olumsuz yönde etkilemekte ve iki ülke arasındaki ticaretin zayıflamasına sebep olmaktadır. İran;ın, daha önce Türkiye;nin Avrupa ülkeleri ile yaptığı gümrük birliği gibi bir birlik gerçekleştirmesi gerekiyor. Gümrüklerine bizdeki gibi esnek bir yapı getiren İran;a daha çok yabancı yatırımcı gelir. İran yatırımcı çekmek istiyorsa, mevcut kuralları çağdaş hale getirmenin yanı sıra uygulamadaki zorlukları da çözmelidir.;;
Filiz, İran ziyareti kapsamında Tebriz Ticaret Sanayi ve Maden Odası ile imzalanan işbirliği anlaşması ile MÜSİAD;ın 101. uluslararası irtibat noktasını burada açtığını da bildirdi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER