FAİZ DIŞI SİLAHLAR DÖVİZDE NE KADAR ETKİLİ?

Uzunca bir zaman dövizin yükselişi ve bu yükselişin piyasalar üzerindeki etkilerinden bahsettim. Kasım ayından beri oluşan bu olumsuz tabloda hep MB ‘nın faiz artırması gerektiğini yoksa atılan adımların etkisinin geçici olacağını söyledim. Bu dönemde faiz konusundaki siyasal durum nedeniyle Merkez Bankası, faizi artırarak kura müdahalede geç kaldı ve ancak enflasyonun denetimden çıkmaya başladığı için farklı müdahale yöntemlerine başvurdu. Önce haftalık repo ihalesi açmamaya ve dolayısıyla haftalık borç verme imkânını kullanmayarak sadece gecelik borç verme imkânını sağlayıp ortalama fonlama faizini bir miktar yükseltmeyi denedi.

Bu hamleden fark edilebilir bir sonuç alamayınca bu kez istisnai kullanılan geç likidite penceresi fonlamasını kullanmaya karar vererek bankaları buraya yönlendirdi. Böylece ortalama fonlama faizini yükseltmiş oldu. Geç likidite penceresi faizi, adı konulmaksızın, politika faizi yerine ikame edilmiş oldu. Bu adımların da yetersiz kaldığını gören Merkez Bankası, bu kez gecelik borç verme faizini yüzde 8,5’den 9,23’e ve politika faizi yerine ikame ettiği geç likidite penceresi faizini de yüzde 10’dan 11’e yükseltti. Kurlar üzerindeki asıl etki de bu kararın yaşama geçirilmesinden sonra ortaya çıktı.

Ticareti dışa bağımlı toplumlarda kur artışı enflasyonun en önemli sebeplerden biridir. Faizi örtülü artırmanın bedeli, duruma başka araçlarla da müdahale etmek zorunda kalınması, müdahale maliyetinin artması,ve sonuç almanın gecikmesi olarak çıkar.Faizi, açıkça artırmak, örtülü artırmaktan çok daha erken ve fazla etki yaratır.

Cuma gün sonuna doğru yeni bir hamle daha geldi Merkez Bankasından. TCMB reeskont kredileri ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler kapsamında uygulanır.TCMB’ye geri ödemeleri ise döviz cinsinden yapılmakta idi.1 Ocak 2017 tarihinden önce kullandırılan ve 31 Mayıs 2017 tarihine kadar vadesi dolacak olan bu kredilerin, kredi vadesinde ödenmesi kaydıyla, geri ödemeleri TL olarak yapılabilecek. Kur, ödeme tarihindeki kur değil de, 2 Ocak 2017’deki yani 3,53 seviyesi olacak. Bu da dövizin sert geri gelmesine neden oldu. Yukarıda da belirttiğim gibi zamanında atılmayan adımların etkisi nedeniyle bu adımla döviz gevşedi ama MB’nın yaklaşık 5- 6 milyar dolar rezervinde azalma olacak.

Tüm bu gelişmeler hisse piyasasına olumlu yansıyor. Daha önce denenen ve önemli bir direnç olan 89500 seviyesi geçilirse yukarı trend başlar ve hareket hızlanabilir. Geçilemediği takdirde 87000 – 89500 aralığında bir süre daha oyalanırız. Dolarda ise 3.60 kırılmadıkça yukarı pozisyon almak bence daha doğru olacak.

Bol kazançlı haftalar dilerim.

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.