banner249

Elektrik zamları yatırımcıları cezalandırıyor

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, son 1,5 yılda elektrik zamlarının yüzde 130 olduğuna dikkat çekerek, bu zamların sanayiciyi olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.

Elektrik zamları yatırımcıları cezalandırıyor
banner240

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) geçen yıl Mart sonuna kadar Ulusal Tarife denilen 1 No’lu tarifeden elektrik alıyordu. 1 Nisan 2018 itibariyle değişen sistemle Son Kaynak Tedarik Tarifesi’ne geçildi. Buna göre OSB’lerin ve büyük tüketimi olan sanayi kuruluşlarının herhangi bir tedarikçiden elektrik alabilmesinin önü açıldı. İlk etapta avantajlı gibi görülen bu sistem, uygulamaya geçilmesiyle birlikte sorunları da beraberinde getirdi. Sanayicileri etkileyen en önemli unsur ise Son Kaynak Tedarik Tarifesi’nde sistemde oluşan fiyatların sürekli değişmesi ve OSB’lerin saatlik alım yapması. Dolayısıyla sanayiciler üretmeden önce elektrik birim maliyetlerinin ne olacağını önceden bilme şansına sahip olmuyor.

26 Şubat 2018 Pazartesi günü yayınladığımız basın bülteninde (Elektrikte Çanlar Sanayici İçin Çalıyor) diye belirtmiştik diyen Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Bugün gelinen noktaya baktığımızda uyardığımız bütün hususlarla artık sanayicimizin yüz yüze olduğunu ve bunun ivedi şekilde OSB içerisinde yer alan sanayicilerin rekabetçiliğini koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini görüyoruz. Biz yatırımların daha düzenli ve sistemli olması için yatırımları organize sanayi bölgeleri içerisine toplamaya çalışırken son yapılan düzenlemelerle OSB’lerde elektrik maliyetlerinin yükselmesi, OSB yatırımlarının cazibesini ortadan kaldırıyor.” dedi.

Sanayicinin 1,5 yılda yaklaşık %130 elektrik zammıyla karşı karşıya kaldığını belirten Keçeci, OSB içindeki firmalardan alınan bilgiye göre 2018 Mart ayında KDV hariç ve fonlar dahil kWh bedeli ortalama 22 kuruş civarındaydı. 2019 Haziran itibariyle bu rakam ortalama 49,9 kuruşa yükseldi.” dedi.

Keçeci, “Tüm Vergiler + Fonlar Dahil kWh bedeli ise 2019 Mayıs ayında ortalama 46 kuruştan, 2019 Haziran itibariyle 69 kuruşlara yükseldi. Sadece son iki aydaki fon ve vergi artışları ile % 50 oranında faturalarda artış meydana geldiğini belirten Keçeci “Devletin tarifeye yaptığı zam oranının %15 olmasına rağmen, uygulamada faturalara yansıyan rakamın daha fazla olduğu görülüyor. İplik ve dokumada maliyetin %15-20’sinin elektrik maliyeti olduğunu düşünürsek, YEKDEM bedeli nedeniyle elektrik fiyatları sabit olmayacağı için sanayicinin maliyet hesaplarında elektrik bedelini öngörmesi imkansızlaşıyor. Rekabetin kıyasıya olduğu bu dönemde sanayicinin ürün fiyatlarını belirleyememesi, olumsuzluk yaratıyor. Üretim üssü olan OSB’lerde yaşanan bu durumun bir an önce düzeltilerek OSB’ler için ayrı bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER