banner249

“Dünyayı kurtarmak için 20 yılımız var”

Ülkemizdeki yapı sektörünün çevre duyarlılığı konusunda gelişimine destek olmak amacıyla düzenlenen Yeşil Rapido 2021’in ilk oturumu online olarak gerçekleştirildi. Architecture 2030 CEO’su Edward Mazria’nın açılış konuşmasıyla başlayan konferansta; sıfır karbonlu binalar, sağlıklı ve doğal yapı malzemeleri, mimaride sağlığa etki eden gürültü, hava ve aydınlatma üçgeni konularına dikkat çekildi.

“Dünyayı kurtarmak için 20 yılımız var”
banner240

İSTANBUL (İGFA) - Ekoyapı Dergisi, ArcheThink ortaklığı, Dörken Sistem stratejik ortaklığı ve Roca’nın konferans sponsorluğunda gerçekleşen ilk oturumda, tasarım ve mimarlık sektörleri özelinde “sürdürülebilirlik” konusuna odaklanıldı.

Dünyada inşaat sektörünün tasarım, mimarlık, planlama ve üretim süreçlerinde karbon salınımını engelleyecek bir vizyonun geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Architecture 2030 CEO’su Edward Mazria, alınacak sektörel önlemler hakkında önemli bilgiler verdi. Yeryüzü Mimarisi konu başlığıyla yapıların tasarım ve inşaat süreçlerinin çevresel etkilerinin azaltılması yönünde sonuçları kanıtlanmış, gerçek öneriler sunan Mazria, daha yaşanabilir bir gelecek için rehber olarak kabul edilecek yol haritası sundu.

21.yüzyılın gerçek sorunlarına odaklandığı konuşmasında Architecture 2030 CEO’su Edward Mazria, şunları söyledi; “Dünyanın geleceği için sıfır karbonlu yapılar inşa etmek zorundayız. Çünkü dünyamızı kurtarmak için 20 yılımız var. Bu noktada birinci adım planlama ve tasarım, ikinci adım ise yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı. Bu adımlar ile sıfır karbonlu ve enerji verimliliği sağlayan yapılar inşa etmek mümkün. Verimli yapı malzemeleri, doğru elektrifikasyon ve yenilebilir enerji yaklaşımıyla daha güzel bir gelecek inşa edebiliriz ve dünyamızı kurtarabiliriz” dedi.

Bugün gezegenimizin ortalama küresel sıcaklığının, sanayi öncesi seviyelere göre 1 °C'nin biraz üzerinde arttığını açıklayan Mazria, "Dünya; küresel karbon emisyonlarının mevcut seviyelerini toplu olarak 2030 yılına kadar yüzde 50 ila yüzde 65 azaltmadıkça 2015 Paris Anlaşması tarafından belirlenen 1.5 °C'lik ısınma eşiğinin geçilmesi çok olası görünüyor. Bu durumun ise iklim değişikliği, doğa ekosistemi ve haliyle canlı sağlığı üzerinde yıkıcı etlileri olabilir. Bu noktada tüm dünya olarak enerji verimliliği sağlayan bina iyileştirmelerini ve sıfır karbonlu bina kodlarını benimsemeliyiz” dedi.

Mimarlık ve yapı sektörünün profesyonellerini buluşturmaya devam edecek olan konferans serisi Yeşil Rapido 2021, 22 Mart ve 14 Nisan tarihlerinde online olarak takip edilebilir. Konferanslara ücretsiz katılım için www.yesilrapido.com üzerinden kayıt yapılabilir.

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER