DOLARDAKİ HAREKET VE SEBEPLERİ

Dolar endeksinde ve paritede çok fazla bir hareket olmamasına rağmen TL diğer para birimlerine karşı değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar Endeksi düşerken dolar/TL’nin zirve üzerine zirve yapmasında asıl sebep bozulan yabancı algısı ve faiz arbitrajından faydalanmak amaçlı “carrytrade” işlemlerinden kaynaklanıyor. Tabi bunun yanında yurtiçi ve yurtdışı birçok yan etken var. Risk priminin yükselmesi, Trump’ın ABD korumacı söylemini yükseltmesi, ABD’de faiz artışı beklentilerinin  devam etmesi, küresel volatilite endeksindeki yükselişi  yurt dışı etkenler olarak sayabiliriz. OHAL in devam etmesi, cari açığımızın yüksekliği, yüksek enflasyon ve işsizlik, kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimleri ve negatif söylemler yurt içi etkenler olarak öne çıkıyor.

Geçen hafta Trump’ın Çin’den yapılan 50 milyar dolar ithalata ek gümrük vergisi getireceği haberi Trump'ın yeni bir küresel ticaret savaşına sebep olabileceği endişelerine yol açtı. Bu da genel olarak hisse piyasalarına satış getirdi.

Bu ortamda tedirginlik devam edebilir. Geçen hafta sığ piyasada da olsa dolarda test edilen 4,03’ün yeniden test edilme ihtimalinin güçlü olduğunu düşünüyorum. Aşağı yönlü hareketlerde 3,9350 ve altında 3,90 seviyesi güçlü destekler olarak karşımıza çıkıyor. Hisse piyasasında ise 115000 destek, 118500 direnç olmak kaydıyla bu aralıkta bir süre hareket bekliyorum. Hangi taraf kırılırsa o yöne hızlı bir ivme olacaktır.

Bol kazançlı günler dilerim.

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
ismail
ismail - 6 yıl Önce

mazanoğlu ....ne yazdığını kendisinin anlamadığını düşünüyorum...............