banner249

DETGİS öyle bir şeye talip oldu ki…!

DETGİS’in Türk Teknik Tekstiller Araştırma ve Yatırım Uygulama Grubu (TÜRKTAY) Savunma Teknik Tekstilleri Üretimi Eğitimini tamamlayarak projedeki ilk adımı attı. TÜRKTAY’DAN ‘’TÜRKTAY A.Ş’ye geçiş, atılan somut adımlarla gerçekleşecek.

DETGİS öyle bir şeye talip oldu ki…!
banner240
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS)’in Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) 2015 yılı Teknik Destek Programı kapsamında hazırlanan ‘’TÜRKTAY’ da ilk adım; Savunma Teknik Tekstilleri Üretimi Eğimi’’ programı 2 gün süren eğitimle Denizli Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi. DETGİS üyelerinden ve Denizli de faaliyet gösteren diğer tekstil üreticisi firmalardan oluşan eğitim gurubuna, Bursa Tekstil & Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM)’dan Tekstil Yüksek Mühendisi Şengül Teke, Kimyager ve Ar-Ge Uzmanı Nejla Değirmenci ile Ener Teknik Tekstil Danışmanlık’tan konusunda uzman Affan Ener sunumlarını gerçekleştirdiler. 


Yaklaşık 15 firmanın katıldığı eğitimde, Türkiye de ki ve Dünya da ki Savunma Teknik Tekstilleri üretimleri, örnek firmaların bu konuda ürettiği ürünler, ürünlerin özellikleri ve pazarları konusunda bilgilendirme yapıldı. Türkiye de Milli Savunma Bakanlığının ihtiyaçları doğrultusunda ön araştırma ile atılabilecek adımların değerlendirilmesi konusunda, Uzman Affan Ener şunları kaydetti; ‘’Dünya Teknik Tekstil rakamlarına yaklaşık olarak değinecek olursak, 3 - 4 milyar dolar civarında bir hacim söz konusudur. 


Türkiye de ise yine yaklaşık olarak 150 – 200 milyon dolar civarında seyreden bir savunma teknik tekstil ihtiyacı vardır. Türkiye üzerinden Dünya pazarları hareketini değerlendirmek gerekirse de, Türkiye de ki rakamların en az 15, 20 misli karşımıza çıkmaktadır. Sayısal olarak düşündüğümüzde de, savunma teknik tekstilleri için en yoğun pazarın Amerika ve Çin olduğunu görüyoruz’’ dedi.



 Teknik Tekstil üretiminde varım diyen bir ülkenin kesinlikle ham madde üretmesi gerektiğinin altını çizen Ener ‘’62 milyon dolar ithalat ve 27 milyon dolar ihracat yaklaşık rakamları ile Türkiye de 140 milyon dolar civarında olan hacmin 110 milyon dolara yakın kısmı iç piyasada üretilmektedir. Kalan 20, 30 milyon dolarlık ürünün yurt dışından ithal edildiği görülmektedir. Ancak iç piyasada üretilen savunma teknik tekstillerinde de elyaflar dış ülkelerden getirilmektedir’’ dedi. Ener ayrıca, mevcut askeri kıyafetlere yeni özellikler kazandırılarak, hammaddesini de kendi üretebilen bir ülke olmak için devlet destekli yatırımlarla yol alınabileceğini söyledi. 



Devlet destekleri konusunda BUTEKOM’dan Şengül Teke; çoğu firmaların büyük yatırımlar için gerekli fizibilite ve Ar-Ge aşamalarında Devlet in desteklediği programlar olduğundan bahsederek, iyi bir araştırma, yatırıma karar veren kümelenme modeli ile savunma teknik tekstillerinde ciddi yol alınabileceğini belirtti. 

TÜRKTAY projesinin de tam olarak bu model olduğunu söyleyen Teke; ‘’Denizli de bu işi yapmaya yoğunlaşmış istekli firmalar var. DETGİS’in bu eğitim programıyla da projedeki ilk adım atılmış oldu. Bundan sonraki aşamalarda daha somut adımlar atarak Ar-Ge ile ürün geliştirme yolunda ilerlenebilir’’ dedi. Proje ve eğitim hakkında DETGİS Başkanı İsa Dal ‘’Detgis olarak her türlü teknik tekstillere ilişkin çalışmalar içinde yer almaya gayret gösterdik ve son 3 dönemde Almanya Techtextil fuarına heyetler götürdük. 


Bu çalışma geçmişimize istinaden, firmaların duyduğu güvenden doğan talebe istinaden, TÜRKTAY, yani “Türk Teknik Tekstiller Araştırma ve Yatırım Gurubu” nu ortaya çıkardık. Belirli sayıda firmadan oluşacak bir ortaklık/iştirak yapısı ile gerçekleştirmeyi düşündüğümüz, temelde Savunma Sanayi, İnşaat Tekstilleri, Zirai Tekstilleri konu alacak bir yatırım gerçekleştirmek üzere fikri çalışmalara başladık’ dedi. Savunma sanayi bu başlıkta özel olarak önemsediğimiz bir sektör. 


Üretebileceğimiz teknolojilere yönelik çalışma yaptık. Proje sayesinde Denizli'nin kilogram başına ihracat değerinin artacağını, Türkiye ekonomisine daha yüksek oranda katkı sunulabileceğini de sözlerine ekledi. 


60 milyon dolarlık bir ithalatın önüne geçmek için konsantre olduklarını belirten Dal, inanıyoruz ki TÜRKTAY Dünya çapında talip olduğu pazara yepyeni ürünler kazandıracaktır’’ dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER