banner249

Demir, "Önümüzdeki yıl içinde sorun çözülecek"

dto tarafından düzenlenen “jeotermal seracılık” panelinde konuşan denizli valisi abdülkadir demir, önümüzdeki yıl içinde jeotermal seracılıkla ilgili tüm sorunları çözmüş olacaklarını açıkladı.

Demir, "Önümüzdeki yıl içinde sorun çözülecek"
banner240
Anemon Otel’de düzenlenen panele, Vali Abdülkadir Demir, PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Nas, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Gülsever ile davetliler katıldı.

Törende konuşan Vali Abdülkadir Demir, jeotermal konusunun Denizli ve ülkemizin önemli konularından birisi olduğunu söyledi. “Jeotermal özellikle yenilenebilir enerji kaynağı olması, doğal olması, çevreye en az zarar veren veya zarar vermeyen yapısı ile ülkemizde mutlaka tercih edilmesi gereken kaynaklardan bir tanesi” dedi.

Jeotermal kaynaklardan Denizli;de en verimli şekilde yararlanmak için önemli çalışmalar yapıldığını hatırlatan Vali Demir, “Arkadaşlarımızla jeotermal konusunu belli başlıklara ayırdık ve çalışmalarımız bu konuda hızla devam ediyor. Hiç kuşkusuz bunlardan bir tanesi jeotermalden elektrik enerjisi üretimi. Şu anda Denizli, Türkiye’de en büyük jeotermal enerji potansiyeline sahip kent halinde. Yerli bir firmamız Kızıldere Bölgesinde modern teknoloji ile bir yıl içinde 95 megavatlık enerji üretecek. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Debi olarak en zengin kaynaklar bu bölgede” dedi.

Sarayköy, Yenicekent ve Gölemezli bölgesinde çok önemli kaynakların bulunduğuna işaret eden Vali Demir, “Bu bölgelerimizde inanılmaz kalitede ve derecede suya sahibiz. Jeotermal enerjinin 30 °C kadar olan sıcaklıktan sağlık, 40-90 °C kadar olanından tarım, ısıtma ve soğutma, 100 °C ve daha üst ısılarda ise elektrik üretiminde kullanabiliyoruz. Bunları gözeterek, kalıcı ve sürdürülebilir olarak bu sistemi devam ettirmek zorundayız” dedi.

Özellikle jeotermal elektrik konusunda belli bir yol haritasının ortaya çıktığını ancak seracılık ile ilgili istenen noktaya gelinemediğini kaydeden Vali Abdülkadir Demir,”Bugün itibari ile tüm Denizli’de 500 dekarlık alanda jeotermal enerji ile seracılık yapılıyor. Vatandaşımız kendi imkanları ile İl Özel İdaresinden kiralama yöntemiyle seracılık yapmaya çalışıyor. Türkiye’ye örnek olan İlimizdeki Sera Organize Bölgesinde yer tahsisi yapılabilir hale gelindi. Soğuk su kaynağı getirilmesi için çalışmalarımız son noktaya geldi. Önümüzdeki yıl içinde Sera Organize Sanayi Bölgesinde tarım yapılabilir hale gelinecek. Biz biliyoruz ki Denizli’de seracılık yapılacak alan bununla sınırlı değil. Sarayköy ve Gölemezli bölgesinde de inanılmaz kaynaklar var. Buraları da kazandırmamız gerekiyor. Bu bölgelerde soğuk su kaynağı sorunu var. Oraya gelebilecek soğuk su kaynaklarını inceledik ve bu konudaki çalışmalarımız hızla devam ediyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Denizli’de termal sera sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri ile sektöre destek veren kurum yöneticilerine plaket verildi. İki oturum şeklinde gerçekleştirilen panel, panelistlerin konuşmaları ile devam etti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER