DEĞER KAYBEDEN TÜRK LİRASI MI, TÜRK EKONOMİSİ Mİ?

Kimsenin tahmin edemediği ve anlamsız bulduğu kurdaki hareketler maalesef ekonomimize ciddi zarar vermeye başladı. 7 TL üzerine çıkan dolar/TL kuru bugün an itibari ile gevşese de hala hareketliliğini koruyor.

TCMB dün bazı adımlar attı. Bu adımların ilk dilimi zorunlu karşılık oranlarının düşürülerek hem sisteme likidite sağlanması, hem de kredi artış hızındaki olası sert yavaşlamayı sınırlama amaçlı oldu; bu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 10 milyar TL, 6 milyar ABD doları ile 3 milyar ABD doları tutarında altın cinsinden likidite sağlanmış oldu.

İkinci dilim tedbirler ise TL ve döviz likiditeyi sınırsız destekleme ve finansal istikrara ilişkin riskleri azaltma amaçlı oldu.

Atılan adımlar yerinde, peki yeterli mi? Tabi ki değil. Gecikmiş adımlar ekonomimize ciddi hasar vermeye devam ediyor. Ekonomik etkenlerin yanında siyasi etkenlerin daha önemli olduğu şu ortamda spekülatif atakların olduğu doğru. Ancak ekonomi yönetiminin de son derece basiretsiz davrandığı bir gerçek. Merkez bankasının bağımsızlığı vb konuları geçiyorum, eylem yapmıyorsanız bari söylemleriniz etkili olsun. Siyaseten bildiğinizi yapın ama siyaset diliniz yumuşak olsun. Yukarıdaki tedbirlerle döviz gevşese de çok düşüş beklemiyorum. Her düşüş bundan sonra alım fırsatı olacak. Yükselen faiz ve kurun reel sektöre yansıması sonbahar ayları ile hissedilecek.

Son hareketler ekonomi üzerinde ne etki yaratacak? Maalesef sanayi şirketleri ile ilgili olumsuz haberleri bu dönemde daha fazla göreceğiz. Finans piyasalarındaki oynaklığın yüksek seyretmesi ve Türk lirasında değer kayıpları firmaların nakit akışı ve bilançolarını olumsuz etkileyecek ve finansal koşullarda ilave bir sıkılaşma meydana getirebilecektir. Benzer şekilde, konut ve ticari gayrimenkul fiyatlarının artış hızının yavaşlaması, firmaların kredi kullanımında gösterdikleri teminatların değerini düşürerek daha sıkı kredi koşullarına maruz kalmalarına yol açabilecektir. Söz konusu risklerin gerçekleşmesi ekonomide öngörülenden daha belirgin bir yavaşlamaya neden olabilecektir. Umarım bunlar gerçekleşmez ve sadece burada yazılı olarak kalır.

TL’nin ve ekonominin güçlendiği güzel günlere.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.