banner249

Dara düşene 14 bin 110 lira!

İşyerini kapatan veya iflas eden Bağ-Kur’lulara 14 bin 110 liraya varan ödeme yapılacak.

Dara düşene 14 bin 110 lira!
banner240

Temmuz’da yürürlüğe girecek olan Esnaf Ahilik Sandığı ile dara düşerek işyerini kapatan veya iflas eden esnafa 10 aya varan işsizlik maaşı verilecek. Bu düzenlemeye göre 10 ayda toplam 7 bin 56 ile 14 bin 110 TL arasında ödeme yapılacak. Meclis’te komisyondan geçen tasarıda yer alan işsizlik maaşından; Tarım Bağ-Kur'lular, isteğe bağlı sigortalılar, jokey ve antrenörler ile muhtarlar hariç bütün Bağ-Kur'lular yararlanabilecek.

Uygulamaya göre, kapsama giren ve halen faaliyette olanlar, Temmuz'dan itibaren sandık sigortalısı olacak. İşyerini daha sonra açanlar ise başladıkları tarihten itibaren sandık sigortalısı sayılacak. İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için sandık sigortalılığının bitmesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olmak gerekiyor.

Ayrıca, iflas istemiyle mahkemeye başvurulması veya iflas etmeksizin işyerinin kapatılması suretiyle sigortalılığı sonra erenlerin, sigortalılığın sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde SGK'ya başvurmaları gerekecek. Başvuruda bulunanların, yeni bir iş aramaya hazır olduklarını kaydettirmeleri, prim ödeme koşullarını sağlamış olmaları ve sandığa prim borçlarının bulunmaması şart.

AYLIK 35,55 LİRA PRİM
Sandığa; prime esas kazanç üzerinden sigortalılar yüzde 2 ve devlet de yüzde 1 oranında ödeme yapacak. Asgari ücretten prim ödeyen esnaf aylık 35,55 lira yatıracak, devlet de 17,77 lira verecek.

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2017, 11:56

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER