banner249

950 lira asgari ücret insani değil !

Manisalı iş adamı Abdullah Taşkan AK Parti’nin 1 Kasım seçim vaatlerinden biri olan asgari ücretin bin 300 TL olmasını değerlendirdi. Asgari ücretin insani bir mesele olduğunu ve acilen yükseltilmesi gerektiğini kaydeden Taşkan, “Hepimiz kendimizden fedakarlık edeceğiz. Burada en çok devletin üzerine iş düşüyor” dedi.

950 lira asgari ücret insani değil !
banner240
AK Parti’nin 1 Kasım seçim vaatleri arasında yer alan ve 1 Ocak 2016 tarihinde bin 300 TL’ye yükselmesi planlanan asgari ücret konusu hem işverenler hem de işçilerin gündeminden düşmüyor. Asgari ücretin insani bir mesele olduğunu ve acilen yükseltilmesi gerektiğini savunan Manisalı iş adamı Abdullah Taşkan, “Kiraların 600 ila 800 lira arasında olduğu bir memlekette 949 lira gibi, 950 lira gibi bir asgari ücret bence insani değil. 

Bu işin bir de ticari tarafı var. Bu ticari tarafta bir büyük firmalar var. 150-200 kişinin çalıştığı özellikle tekstil firmaları gibi onlar bu işten daha çok etkileniyor. Bizim mermercilik ve inşaat sektöründe asgari ücretle çalışan neredeyse hiç kimse yok. Bizim bünyemizde Aksan inşaat ve mermer bünyesinde yaklaşık 160 kişi çalışıyor şu an. Hiç asgari ücretle çalışan yok. Belki sekretarya kısmında çalışanlarda var. Bundan sonra bize bir külfet getirecek mi?

Belki sigorta bazında getirecek. Şimdi bin 800 lira verdiğiniz bir adama asgari ücrete yapılacak olan 300 liralık zam ile 2 bin 100 lira vermek zorunda kalacağız. Bu bizi etkileyecek mi tabii ki etkileyecek. Ama bu tamamen insani bir durum. Ülkenin de şartları ortada. 

Onu da göz önünde bulundurarak burada devletin bize katkı yaparak en azından SSK ya da stopajından, devlet kendi alacağından biraz tahsilat yapacak, biraz da biz katkı yapacağız. İnşallah bunu hep beraber götüreceğiz. Artık bunun başka çaresi yok. Devlet bunun kararını vermiş. Bizim kaçacak bir tarafımız var mı? Yeni bir devlet kuramayacağımıza göre bu parayı vereceğiz. İnsani bir mesele, bunun acilen ivedilikle yapılması lazım. 

800 lira, 900 lira, bin lira kiranın olduğu bir yerde 900 lira asgari ücret çok doğru bir şey değil. Bu dünyada da böyle. Almanya’da asgari ücret 900 euro civarında, kiralar da 550-600 euro arasında. Dünyanın her tarafında bu durum böyle aslında. Dünyanın hiçbir tarafından kimse 3 bin lira 4 bin lira asgari ücret almıyor. Asgari ücret demek bu ama bizde çoğunluk. Yani 28 milyon çalışanın 10 milyonu 12 milyonu asgari ücretle çalışıyorsa bu toplumda çalışanın yaklaşık yüzde 25’i asgari ücretle çalışıyor. Burada bir sıkıntı var” diye konuştu.



ASGARİ ÜCRETLİ SAYISI FAZLA

Türkiye’deki asgari ücretli sayısının da diğer ülkelere göre çok fazla olduğunu söyleyen Taşkan, “Bu memleketi artık bu kadar demokrasisi gelişmiş, ekonomisi gelişmiş, 650 milyar dolar gayri safi milli hasılası olan bir ülkenin de 10 milyon 12 milyon civarında asgari ücretlisinin olmaması lazım diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


Asgari ücretlinin çok fazla olmasını mesleki anlamda yetersiz bir eğitim verilmesine bağlayan Taşkan şunları söyledi:


“Burada mesleki anlamda bir sıkıntı var. Siz meslek okulları yapmışsınız, orada kimse yanlış anlamasın Atatürk ilke ve inkılaplarını öğretiyorsunuz, cumhuriyetin tarihini öğretiyorsunuz. Meslek okulu burası kardeşim. Adam cumhuriyetin tarihini öğrensin tabii ki ama bunu zaten okulda öğreniyor. Bunu öğrenmekle iyi bir mermerci olmayacak, iyi bir duvarcı olmayacak, iyi bir sanatkar veya iyi bir heykeltıraş olmayacak. 

Burada bir hata var. Bizim adamları mesleki olarak yetiştirmemiz lazım. Biz adamı sınavla alıyoruz, yüksek ilkokul, yüksek ortaokul, yüksek lise, yüksek üniversite, yüksek master ama hepsi aynı seviyede. Bu mesleği ne zaman öğrenecek? Ben yaklaşık 12 yıl boyunca mermercilerin başkanlığını yaptım. Bir Allah’ın kulu gelip bana sormadı; ‘Arkadaşım bu mermerciler nasıl yetişiyor? Bu taşı nasıl kesiyorlar? Bunun içinde kanserojen madde var mı? Siz bu mermer konusunda ne kadar bilgilisiniz? Bunu yapan insanlar sağlık konusunda ne kadar bilgili?’ var mı bilen yok. Kim yetiştirmiş?

 Bizde şöyle bir durum var; askere gittiğimizde 3 tane marş öğrendiğimizde, Atatürk ilke ve inkılaplarını da öğrendik mi savaşı kazanmış oluyorduk. Burada da aynısı, başka bir şey yok. Burada da meslek okullarına gidiyorum görüyorum çocuklara tarihten birkaç tane ders veriyorlar, birkaç tane cumhuriyetin yapısıyla ilgili ders veriyorlar ama burası sanat okulu. Eskiden sanat okulundan çıkan insanlar bir mimar kadar, bir mühendis kadar becerikli oluyordu ve aynı zamanda uygulamasını da yapıyordu.

Doğrusu da bu zaten. Sanat okulu mezununun bugün çıkıp mermercilik yapması lazım. Yani el açan adam yetiştirmişiz. Veren adam yerine el açan adam yetiştirmişiz. İngilizlerin bir lafı var; ‘Prezantabl’ yani diksiyonu, yapısı, duruşu, mesleki hakimiyeti, mesleğe olan bilgisi. Bunların hepsi bir araya gelirse o zaman bu tip el açan insanlar sayısı azalır biz de bu memlekette asgari ücreti bu kadar tartışmayız. Ben dünyanın gelişmiş ülkelerinde asgari ücretin bu kadar tartışıldığını düşünmüyorum. Biz önce doğru insanlar yetiştirelim.”



DEVLET KATKI YAPMALI

Asgari ücretin insani bir mesele olduğunu yineleyen Taşkan şunları söyledi:

“Bunun çok acilen düzeltilmesi lazım. Bu bize bir külfet getirecek ama insani mesele. Hepimiz kendimizden fedakarlık edeceğiz. Burada en çok devletin üzerine iş düşüyor. Çünkü biz devlet kadar büyük değiliz. Devlet burada yapacak. Bu iş adamları sadece ben değil, yan komşum değil ya da başka bir mermerci arkadaşım da değil, devletin mutlaka SSK’sından veya vergisinden, stopajından bize bir katkı yapması lazım. 

Yoksa biz bu yükün altından kalkamayız. Ben de kalkamam benim diğer meslektaşlarım da kalkamaz, diğer iş adamları da kalkamaz. Benim tekstilci akrabam var. 5 liraya veya 3 liraya parça dikiyor adama 25 kuruş kalıyor. Zaten adam ucu ucuna götürüyor. Siz kalkıp bu 200 tane adam çalıştıran birine bir anda 300 lira gibi bir külfet, ayda 80 bin lira gibi 90 bin lira gibi bir külfet getirirseniz, yılda 1 milyon lira para yapar. 

Bunu da bu ülkede hiçbir Allah’ın kulunun taşıyacağını düşünmüyorum. Burada mutlaka devletin katkı yapması gerektiğini düşünüyorum. Benim gördüğümü sanırım Sayın Bakan da görmüştür, Sayın Başbakan da görmüştür, Sayın Cumhurbaşkanı da görmüştür. Bu işin başındaki, kurgulayan kişiler de görmüştür diye düşünüyorum. Biz üzerimize düşeni mutlaka yapacağız, yapmalıyız.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER