EKK ÇARE OLAMADI

Terör eylemleriyle bozulan morallerle geçirilen hafta sonundan sonra bu haftayı değerlendirmek oldukça zor olacak . Geçen haftaya bakarsak piyasa aktörleri, Avrupa Merkez Bankasının süre uzatımını ve tahminleri yukarı yönde revize etmesini olumlu, tahvil alım miktarının azaltılmasını olumsuz karşıladı. Karar öncesinde 1,08’e kadar yükselmiş olan Euro / USD paritesi karar ve revizyonlar sonrası Euro’nun USD’ye karşı değer kaybetmesi sonucu 1,06’nın altına geriledi.

Aynı dakikalarda bir haftadır beklenen EKK kararları açıklandı. İmalat, yatırım, vergi, sigorta, krediler ve istihdam gibi birçok konu açıklanmasına rağmen piyasaların duymak istediği bunlar değildi.EKK dolardaki hızlı hareket sonrası toplanıp burada dolarla ilgili ya da dolar açığı olan şirketlerle ilgili karar alması beklenirken orta ve uzun vadede büyümeyi destekleyici tedbirler açıklanınca piyasaları tatmin etmedi. Açıklanış şekli itibari ile üzerinde çok çalışılmamış, başbakanın sanki ilk defa okuduğu konular gibi bir izlenim verdi. O ana kadar 3.34’e gevşemiş olan dolar kuru 45 dk içinde 3.50 seviyelerini gördü.

Hafta sonundaki üzücü olaylar sonrası bu haftaya yine 3.50 seviyelerinden başlıyoruz. Bu hafta piyasaları etkileyecek iki önemli konu var. İlk olarak Fed toplantısı ve buradan çıkacak faiz kararı ve açıklamalar. Beklentiler Fed’in bu toplantıda 0,25 – 0,50 olan faizi 0,25 puan artırarak 0,50 – 0,75 bandına çıkarması yönünde. Fed’in bu kararı zaten beklendiği ve dolayısıyla piyasa tarafından satın alındığı için piyasada fazla bir etki yaratmaz diye düşünüyorum. Buna karşılık eğer Fed 2017 yılında 2’den fazla faiz artıracağına ilişkin bir mesaj verirse o zaman aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dış finansman ihtiyacı olan ekonomilerin paraları değer kaybetmeye başlar.

İkinci önemli gelişme Avrupa liderler zirvesi toplantısı ve buradan Türkiye ile ilgili çıkacak karar. Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosunun Türkiye ile adaylık görüşmelerini geçici olarak durdurma kararını onaylayacak mı? Beklentiler, parlamentonun bu kararının onaylanmayacağı ve dolayısıyla görüşmelerin devam edeceği şeklinde. Avrupa Parlamentosunun kararının onaylanmaması, USD / TL kurunda TL lehine bir ayrışma yaratabilir. Herkese kötü haberlerin gelmediği ve bol kazançlı bir hafta dilerim.

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.