banner249

DTO’dan Başkent'e çıkarma

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, DTO Meclis Başkanı Salih Sarıkaya ve Meclis üyeleri ile Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi Teşvik Belgeleri Takdim Töreni'ne katıldı.

DTO’dan Başkent'e çıkarma
banner240

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında yeni belge alan yatırımcılara belgelerini takdim etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "135 milyar dolar hacimli  bu belgeler, taş üstüne taş koyan yatırımcılarımıza devletimizin sahip çıktığının da bir göstergesidir. Önümüzdeki dönemde ekonomimizin daha da güçlü olmasını sağlayacak teşvikler sayesinde cari açığın hızla azalacağına inanıyoruz. İstihdama,  ihracata ve ekonomimizin büyümesine destek sağlayacak bu teşvikler sayesinde hep birlikte kazanacağız. Yatırımcılarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.                                                      

Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nin Tanıtımı ve Teşvik Belgesi Dağıtım Töreni'ne ev sahibi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi ile cari açık sorununu kökten çözme iradesini ortaya koyduklarına inandıklarını söyledi.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında "Geçtiğimiz yıl hazırlıkları tamamlanan 23 projeye vereceğimiz teşvik belgelerinin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu 23 proje, sıradan bir hadiseymiş gibi görülüyor. Ancak bu 23 projenin 135 milyar TL yatırım bedelinin olduğunu da görmeliyiz. Bu yatırımlar sayesinde ayrıca 34 bin doğrudan, 134 bin de dolaylı istihdam sağlanacak" dedi.  

Türkiye'nin sadece büyümediğinin, ülkede gelirin adil bir şekilde paylaşımının da sağlandığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burada hemen bir gelişmenin altını çizeyim. Doğuyu ihmal etmeyin. Turizmde özellikle Van, Ağrı, Iğdır. Buraları ihmal etmeyin. Nevruz sebebiyle 163 bin turist geldi. Doluluk oranı yüzde 90’a çıktı. Oradaki alt yapıyı hemen yapmamız lazım. İran’dan oraya turistler geldiği zaman özellikle bu nevruz kutlamalarını yapabilsinler" dedi.  

Erdoğan cari açık konusunda ise, "Biz başarılı bir tüccarsak, başarılı bir siyasetçiysek, nereden uygunsa alır ve bu adımı atarız. Böylelikle, cari açık sorununu kökten çözme irademizi ortaya koyduğumuza da inanıyorum" dedi. 
 
Ekonomi Bakını Nihat Zeybekci ise, kamuoyunda “süper teşvik” olarak adlandırılan Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında 80 milyar TL’ye yakın yatırım tutarı olan projelerin Ocak ayı içinde düzenlenecek bir törenle açıklanacağını duyurdu. 

Bakan Zeybekci, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında da ilgili Bakanlar Kurulu kararlarını hazırladıklarını, 6. bölge teşviklerine ilave bazı teşviklerle 23 ildeki yatırım teşviklerinin bu kapsamda değerlendirileceğini duyurdu.  

80 MİLYAR TL'LİK YATIRIM GELİYOR 

Zeybekci, Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi kapsamındaki yatırım onaylarını tamamladıklarını belirterek, “2017'nin sonuna yetiştirmeye çalıştık ama olmadı. 2018 Ocak ayı içinde bir toplantı ile açıklayacağız. 80 milyar TL’ye yakın bir yatırım tutarı var” dedi. 

SÜPER TEŞVİK! 
 “Süper teşvik” olarak da adlandırılan uygulama kapsamında petrokimya, petrol rafinerisi ile enerji alanlarında büyük yatırımlar hayata geçirilecek. Yeni teşvik sistemi, Türkiye’nin net ithalatçı olduğu ham madde ve aramalı niteliğindeki ürünlerin üretimine yönelik büyük ölçekli yatırımları özel bir teşvikle yerli olarak üretmesini sağlamayı da hedefliyor. 

CAZİBE MERKEZLERİ  

Öte yandan, KHK ile Kalkınma Bakanlığı’ndan alınarak Ekonomi Bakanlığı koordinasyonuna verilen Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki 23 ilde özel teşvik uygulaması yönündeki “Cazibe Merkezleri” programında da ilerleme sağlandı. Bakan Zeybekci, bu program kapsamında 6. bölge teşvik sistemine ilave bir-iki yeni teşvik unsuru uygulanacağını, bu yönde bir karar taslağını Bakanlar Kurulu’na sunduklarını duyurdu 

Törenin sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile teşvik belgelerini yatırımcılara takdim etti. 
DTO Başkanı Uğur Erdoğan, önemli bir toplantıda geleceğe yön verecek bir konuda bilgi birikim edindiklerine, aynı zamanda yarınların Türkiye'sini inşa edecek firmaların büyük yatırımlarına ilk adımı attıkları ana canlı tanıklık ettiklerini kaydetti. Erdoğan, "Denizlili bir bakanın bu önemli adımın mimari olması bizim için ayrı bir onur kaynağıydı. Ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun" dedi. 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER