banner249

DTO’na 1054 firma kaydını yaptırdı

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, Denizli Ticaret Odası 2015 yılı Ağustos ayı Meclis Toplantısı’nda ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaptı.

DTO’na 1054 firma kaydını yaptırdı
banner240

Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Habib Yıldız’ın yönettiği Meclis Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Başkan Necdet Özer, dünya ekonomisinin yeni bir olumsuzluk dalgası ile karşı karşıya kaldığını belirterek, “Çin’in büyüme hızının yüzde 7’nin altına gerçekleşme ihtimali ve yeni yapısal reform hazırlıkları Uzak Doğu’daki gelişmeleri tetiklemiş ve ülkeleri endişeli bir bekleyişe sevk etmiştir. 


Çin yönetimi sermaye piyasalarındaki dalgalanmaları önlemek için her türlü müdahale yoluna gitti. Menkul kıymet piyasasına doğrudan müdahale yapıldı ve Yuan devalüe edildi. Fakat sorunun çözülmediği görülüyor. Çin’de yapılan yüzde 3 oranındaki devalüasyon, bu ülkeye ihracat yapan Japonya ve diğer Uzak Doğu ülkelerindeki istikrarı bozmuştur.” dedi. 

Krizin yaygınlaşarak Avrupa ve Amerika ülkelerine yayıldığını, gelişmekte olan ülkelerde başlamış olan çöküşün gelişmiş ülkelere de sirayet ettiğini aktaran Başkan Özer, “Borsalardaki küresel düşüş, finans çevrelerinde bunun yeni bir küresel kriz halini alıp almayacağı yönünde endişelere neden olmuştur. Emtia fiyatlarındaki düşüş 1999 yılından bu yana en düşük düzeyine gerilemiştir. 

Başta petrol olmak üzere temel emtia fiyatlarındaki düşüşe ek olarak menkul kıymet piyasalarında başlayan değer kaybı yeni bir küresel kriz endişesini ortaya çıkarmış, yatırımcılar güvenli liman arayışına yönelmiştir. Petrol fiyatlarının düşmesi Rusya ve diğer petrol ihracatçısı ülkelerin daralmaya başlaması endişesi yaygınlaşmaktadır.” diye konuştu. 

Türkiye ekonomisinin de dünyada olumsuz gelişmelerin etkisi altında kaldığını söyleyen Özer, küresel ekonomideki olumsuzlukların Türkiye ekonomisini diğer ülkelere göre daha fazla etkilediğini dile getirerek, “Petrol, temel tarım ürünleri, metal gibi ürün ithalatçısı durumunda olan Türkiye, aslında düşük petrol ve düşük emtia fiyatlarından yararlanma potansiyeli olan birkaç ülkeden biriydi.

Ancak son yaşanan politik belirsizlik ve bunun getirdiği yapısal dengesizlikler nedeniyle ülkemiz, söz konusu potansiyelden gereken şekilde yararlanamamıştır.” şeklinde konuştu. 

Küresel krizin etkisi ile Borsa İstanbul ve TL’nin değer kaybının rekor düzeylere geldiğini hatırlatan Özer, “Küresel ekonomideki olumsuzlukların Türkiye ekonomisine yansıması ve milli ekonomideki dengesizliklerin yoğunlaştığı bugünkü ortamda ülkemizde ortaya çıkan siyasi belirsizlikle birlikte Türkiye açısından tabloyu daha da ağırlaştırmaktadır. 

Yurt dışı ve yurt içinde ortaya çıkan olumsuz gelişmelerin etkisiyle, maalesef 2015 yılı ekonomik bakımdan ülkemiz için kayıp yıl olacak gibi görünmektedir. Şayet bu istikrarsızlık devam ettiği takdirde 2016 yılını da kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Umarım ki, 2016 yılını da kaybetmeyiz. Ülkemiz için stratejik yol haritası durumunda olan 2016 yılı bütçesi çok önemlidir. 

O nedenle ülke olarak belirsizlik ortamının bir an önce aşılıp, bütçe ve hedeflere yönelinmesi zarureti vardır. Yetkililerimiz ve yöneticilerimizin, ülkemizin menfaatleri için daha duyarlı olmalarını umuyor ve bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Özer, Denizli ekonomisiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “2015 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle Denizli ihracatı, 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 21,53 oranında azalarak 1 milyar 485 milyon 697 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 2015 Temmuz ayı sonu itibariyle en fazla ihracat; 198 milyon 923 bin dolar ile İngiltere’ye, 157 milyon 7 bin dolar ile Almanya’ya ve 114 milyon 701 bin dolar ile Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) yapılmıştır. 

İhraç edilen mallarda ise ilk 7 aylık dönemde, en fazla ihracat, hazır giyim-konfeksiyon (yüzde 37,95), elektrik-elektronik ve hizmet (yüzde 13,59) ve çelik (yüzde 12,05) ürünleri olmuştur.” diye konuştu. 

2015 yılı Ocak-Haziran dönemi ithalatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,76 oranında gerilediğini, Denizli’nin 6 aylık ithalatının 969 milyon 141 bin dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Özer, “İthal edilen malların başında bakır ve bakır mamulleri, pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat ile demir ve çelik ürünleri gelmektedir. 

En fazla ithalat yapılan ülkeler, Rusya Federasyonu, Kazakistan ve Özbekistan’dır.” şeklinde konuştu. Özer, sigortalı çalışan işçi sayısında düzenli bir artış görüldüğüne dikkat çekerek, sözlerini şöyle tamamladı: “2015 yılı Mayıs ayı sonu itibariyle 4/a kapsamında kayıtlı istihdam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,64 oranında artarak 193 bin 910 kişi olarak kayıt altına alınmıştır.

2015 Temmuz ayı sonu itibariyle geçen Odamıza 1054 firma kaydını yaptırmış; 776 firmanın Oda kaydı silinmiştir. 2015 Temmuz ayı sonu itibariyle Denizli Ticaret Odası’na kayıtlı; 12 bin 205’i faal, 2 bin 670’i askıda olmak üzere toplam 14 bin 875 üye kayıtlı bulunmaktadır.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER