banner249

DTO meclisi, 2018’in ilk toplantısının konuğu Başkan Zolan oldu

DTO Meclisi üyeleri, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’dan şehrin sosyal yaşamı ve iş hayatını ilgilendiren projeler hakkında bilgi aldı. Merak ettiklerini sordu. Tespitleri ile beklentilerini paylaştı.

DTO meclisi, 2018’in ilk toplantısının konuğu Başkan Zolan oldu
banner240

DTO Meclisi, 2018’in ilk toplantısını, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın da katılımıyla gerçekleştirdi.

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Ocak ayı meclis toplantısında, üyelere son bir aylık çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ayrıca, 2018’in ilk ayındaki gelişmeler ışığında bu yıla dair öngörülerini dile getirdi.

ERDOĞAN: “TÜRKİYE, 2017’DE BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ

DTO Başkanı Uğur Erdoğan, Türkiye’nin 2017’de beklentilerin üzerinde büyüme sağladığını anımsattı. Buradan hareketle 2018’in daha da iyi geçeceğine dair umutlarının arttığını vurguladı. Başkan Erdoğan, “Büyümenin artık sağlam temellere oturduğu anlaşılıyor. Sanayi ve ihracattaki iyileşme, iş dünyasında 2018’e dair umutları artırdı.  TÜİK’in Kasım 2017 verilerine göre, sanayi üretimi yıllık %7 yükseldi.  Özellikle imalat sanayindeki büyümenin %7,1 oranında gerçekleşmesi, önümüzdeki döneme dair iyimser yaklaşımları pekiştirdi” dedi.

2017 yılında ekonomide beklentilerin üzerinde büyüme sağlanmasına rağmen, işsizlik oranındaki gerilemenin buna göre düşük kaldığını da kaydeden Başkan Erdoğan, “İşsizlik oranında görülen direncin nedenleri arasında işgücüne katılacakların oranındaki hızlı artış etkili. Öte yandan, işgücüne katılım oranının da yükselmesi, daha sağlıklı bir yapıya dönüşün işareti sayılmalı” diye konuştu.

ERDOĞAN: “İHRACATIMIZ, YÜZDE 10.87 ARTTI 

Denizli’nin ihracat ve ithalat verilerini de açıklayan Başkan Erdoğan, “İhracatımız, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.87 oranında artışla, 3 milyar 67 milyon 303 bin Dolar olarak gerçekleşmiştir. 2017 Aralık ayı sonu itibarıyla en fazla ihracat yapan ülkeler, 387 milyon 143 bin Dolar ile İngiltere, 339 milyon 230 bin Dolar ile Almanya, 257 milyon 15 bin Dolar ile Amerika Birleşik Devletleri olarak sıralandı. 2017 Aralık ayı sonu itibarıyla 12 aylık dönemde en fazla ihracat edilen ürünlere baktığımızda ise, 1 milyar 130 milyon 155 bin Dolar ile Hazır Giyim-Konfeksiyon ilk sırada. 460 milyon 871 bin Dolar ile Elektrik-Elektronik ve Hizmetler ikinci sırada. 338 milyon 584 bin Dolar ile Demir ve Demir Dışı Metalleri de üçüncü. 2017 Kasım ayı sonu itibarıyla ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre %18.94 oranında artışla 1 milyar 829 milyon 249 bin Dolar’a ulaştı” dedi.

KARŞILIKSIZ ÇEKLERDEKİ İYİLEŞME İLE YABANCI YATIRIMLARDAKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ

Başkan Erdoğan, üyelerle Denizli’nin istihdamı, yatırım teşvikleri, marka patent başvuruları ve karşılıksız çekleri hakkındaki güncel verileri de paylaştı. Karşılıksız çeklerdeki iyileşme ile yabancı yatırımlardaki artışa dikkat çekti. Erdoğan, “2017 Ekim ayı sonu itibarıyla, Denizli’de 4/a kapsamındaki istihdam geçen yılın aynı dönemine göre %10.68 oranında artarak, 228 bin 979 kişi olarak kayıt altına alınmıştır. 2017 yılında ilimize 120 adet yatırım teşvik belgesi verilmiştir. Bir önceki yıla göre artış oranı %21’dir. Bunun tutar bazındaki değeri ise, 1 milyar 117 milyon Türk Lirası’dır. Bir önceki yıla göre %110 artış kaydedilmiştir. Bu teşviklerin; 42 adedi enerji, 41 adedi imalat, 27 adedi hizmetler, 10 adedi de madencilik faaliyetleri için verilmiştir. Teşvikler, bir önceki yıla göre %84 artışla 1.841 kişilik istihdam sağlamıştır. 2017’de ilimizden Türk Patent Enstitüsü’ne, 1.548 adet marka başvurusu, 38 adet faydalı model başvurusu, 396 adet endüstriyel tasarım başvurusu, 37 adet de patent başvurusu yapılmıştır. 2016 yılı sonunda 9.505 olan karşılıksız çek adedi, 2017 yılının sonunda önceki yıla göre %56.76 oranında azalarak 4.110’a inmiştir. 2017 yılında, Denizli’de 29 yabancı sermayeli şirket kurulmuştur. Bu şirketlerin 25’i Limited Şirket, 4 adedi ise Anonim Şirket statüsündedir. 2017 yılında Limited Şirketler aracılığıyla gelen yabancı sermaye %70.67 artış ile 4.798.600,00 TL, Anonim Şirket aracılığıyla gelen yabancı sermaye ise %16.95 artış ile 347.500,00 TL’dir” diye konuştu.

ERDOĞAN: “TASARIM MERKEZİ SAYISIYLA, DENİZLİ ÜLKEDE 2’NCİ”

Türkiye’de kurulan 779 AR-GE merkezinden 7’sinin Denizli’de faaliyet gösterdiğini hatırlatan Erdoğan, “Denizli, bu alanda iller arasında 16’ncı sıradadır. Bu AR-GE merkezlerinin, 5 adedi tekstil, 2 adedi ise kağıt ve kağıt ürünlerinde faaliyet göstermektedir. Ülkemizdeki 145 tasarım merkezinden 21’i, Denizli’dedir. Denizli bu alanda ise, 50 tasarım merkezinin bulunduğu İstanbul’un ardından 2’nci sıradadır!” dedi.

BAŞKAN ZOLAN, PROJELERİNDEKİ SON DURUMU ANLATTI

Başkan Erdoğan’ın konuşmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Zolan, DTO Meclis üyelerine Denizli’de yürüttükleri çalışmalar ve planlanan projelerle ilgili bir sunumda bulundu.

Denizli Ticaret Odası ile Başkan Uğur Erdoğan’ın çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek sözlerine başlayan Başkan Zolan, “Denizli için yapılan çalışmalar, hep daha iyiye ve daha güzele götürüyor. Bugüne kadar yapılan başarılı güzel hizmetlerden dolayı başta Başkanınız Uğur bey olmak üzere tüm yönetime ve meclisinize teşekkür ediyorum. Sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve diğer kurum ve kuruluşlar olarak hep beraber ve birlikte hareket etmek, ilimiz adına çok faydalı oluyor. Uyum içinde çalışmak ilimizi hep bir adım daha öne götürüyor. Özellikle bu dayanışma sayesinde Denizli’nin Büyükşehir’e geçişinde büyük kolaylık oldu” diye konuştu.

BAŞKAN ZOLAN: “ŞEHRİ, BAŞTAN SONA YENİDEN İMAR EDİYORUZ”

Denizli’nin kalkınmasına katkı koymak adına her fırsatı değerlendirdiklerini ve neredeyse durmaksızın çalıştıklarını dile getiren Başkan Zolan, yaptıkları işleri anlatırken bile yorulmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Halkın tabiriyle “Saymakla bitmez” denilecek kadar iş yapmanın sağladığı motivasyonla, şehri adeta yeniden imar etmek gibi büyük bir yükün altından kalkmaya çalıştıklarını vurguladı. Kendileriyle ilgili her türlü öneri ve talebi de değerlendirdiklerini belirten Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, sunumunun ardından DTO Meclisi üyelerinin sorularını yanıtladı. Kendisine bu imkanı tanıyan Meclis Başkanı Hüseyin Memişoğlu ve meclis üyeleri ile DTO Başkanı Uğur Erdoğan’a da teşekkür etti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER