banner249

Başkan Erdoğan, DTO Meclisi’nde iş dünyasına seslendi

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, odalarının aylık olağan meclis toplantısında, iş dünyasının gidişatının yönünü değiştirecek, hedefinden saptıracak dedikodulara ayıracak zamanı olmadığını, her şeye rağmen çalışıp kazanarak ekonomi ve istihdama katkı sağlamaya devam ettiğini söyledi. “Biz, işimize bakalım; kazanalım kazandıralım. Bize düşen üretmek, daha fazla çalışarak, daha büyük işler yapmak!” diyen Başkan Erdoğan, Denizli’ye dair verilerin de kendisini doğrular nitelikte olduğunu vurguladı. Erdoğan, “İhracat, ilk 7 aylık dönemde, geçen yıla göre %16,91 arttı. 28 AB üyesinden 27’sine yapılan ihracat, %10,27 arttı. Karşılıksız çeklerde %39,72 iyileşme var. Bu oran, ülke ortalamasının da üstünde. Yabancı sermayeli şirket sayısı artıyor. Kısacası üretiyoruz, sanayimizde çarklar dönüyor. İşletmelerimiz var gücüyle çalışıyor!” dedi.

Başkan Erdoğan, DTO Meclisi’nde iş dünyasına seslendi
banner240

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, odalarının olağan aylık meclis toplantısında, geride kalan bir aylık süre içinde uluslararası piyasalarda, Türkiye’de ve Denizli’deki sosyoekonomik gelişmeleri değerlendirdiği bir sunumda bulundu.

DTO MECLİSİ, AYLIK TOPLANTISINI YAPTI

Meclis üyelerini veriler eşliğinde bilgilendiren Başkan Erdoğan, küresel ekonominin iki önemli gelişmenin etkisi altında kaldığını dile getirdi. Erdoğan, “Bunlardan birincisi; siyasi riskler... Bu durum, küresel ekonomik görünümdeki belirsizlikleri artırıyor. İkincisi ise, ABD’nin Türkiye, AB ülkeleri, Çin ve Rusya’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeye, ekonomik yaptırım uygulama kararıyla başlattığı ticari savaşlar! Bu iki ana nedenden dolayı, bizdeki döviz kuru sıkıntısı gibi tüm dünyanın baş etmeye çalıştığı bazı sorunlar var. Ülkemizin, uluslararası arenadaki siyasi gelişmelerin ağır etkisi altında olduğu açıktır. Dış politikada, süregelen ilişkilerimizin yıprandığı ve ülkemizin yeni arayışlar içinde olduğu bir gerçek. Kur atağından bankaların etkilenmemesi, piyasalar açısından büyük güvence olmuştur. Ülkemizin bankacılık ve finans sistemi, ciddi bir şekilde yabancı sermaye ile güç kazandı; sermaye yeterlilik oranı Basel Kriterleri’ne göre dünyada en yüksek değerler arasında yer alıyor. Özellikle, Merkez Bankası’nın bankalara döviz ve Türk Lirası likiditesi sağlaması, finansal piyasaların etkin işleyişinin desteklenmesi için zorunlu karşılık oranlarının indirilerek yeniden düzenlenmesi, yaşadığımız süreçte etkili oldu. Türk Eximbank, ihracatçılara 24 milyar Dolar’lık ek kredi imkânı sağladı. Türkiye, güçlü bankacılık sistemi ve dinamik ekonomisiyle, her zaman dimdik ayakta durmaya devam edecektir! Dünyanın her yerinde kriz dönemlerinin en büyük handikabı olarak görülen bankacılık sistemi, bu kez bizde her zamankinden çok daha güçlü!” dedi.

28 AB ÜYESİNDEN 27’SİNE YAPILAN İHRACAT, %10,27 ARTTI

Denizli Ticaret Odası Başkanı Erdoğan, DENİB üzerinden yapılan ihracatın, 01 Ocak-31 Temmuz 2018 tarihleri arasında, geçen yılın aynı dönemine göre %7,86 arttığına da dikkat çekti! Bu dönemdeki ihracatın 1 milyar 371 milyon 244 bin 229 Dolar’dan 1 milyar 479 milyon 424 Dolar’a çıktığını anımsatan Başkan Erdoğan, “2017’nin temmuz ayında 198 milyon 15 bin 324 dolar olan ihracatımız ise, geçen yıla göre %2,09 artış sağladı; 202 milyon 156 bin 543 Dolar’a yükseldi! 2018’in temmuz ayı içinde, ihracatımızın ön sıralarında yer alan sektörlerden tekstil ve hammaddeleri ihracatı, 24 milyon 664 bin 593 Dolar olarak gerçekleşti; %33,54 artış yaşandı. Ocak ile Ağustos arasında, 28 Avrupa Birliği üyesi ülkeden 27’sine yapılan ihracatta da, geçen yıla kıyasla bu yıl %10,27 artış var! Denizli sanayisinde, temmuz ayı sonu itibarıyla ilk 7 ayda tüketilen elektrik enerjisi, geçen yılın aynı dönemine göre %1,44 arttı. Kısacası, üretiyoruz; sanayimizde çarklar dönüyor; işletmelerimiz çalışıyor!” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN: “EKONOMİK İSTİKRARSIZLIK, HİÇ KİMSENİN İŞİNE YARAMAZ”

Türkiye'nin ekonomisine yön veren dinamiklerinin sağlam olduğunu vurgulayan DTO Başkanı Uğur Erdoğan, piyasalarda son dönemdeki gelişmelerle ilgili olarak, şunları söyledi: “Hepimizin de çok iyi bildiği gibi, ülkemizde ortaya çıkacak bir ekonomik istikrarsızlık, hiç kimsenin işine yaramaz. Hatta böyle bir gelişme, sadece bizim değil, bizimle iş yapan ülkelerin de yararına değildir! Döviz kuru, yakında makul seviyeyi görecektir! Önemli olan ise, o güne kadar ki dönemi, en az zararla atlatabilmek; ortamı manipüle edecek spekülatif hareketlere meyletmemektir! Bize düşen çalışmak, üretmek, istihdam ve ihracatımızı artırmaktır! Aklıselim davranıp, ticaretin temel esaslarını sekteye uğratmayacak şekilde günlük yaşamımızı sürdürmektir! Bu çabamızı baltalamaya yönelik her türlü girişimin önünü de hissedildiği andan itibaren kesmeliyiz ki; çalışıp üretip kazanmak isteyenlere ayak bağı olmasın. İnanıyorum ki; iş dünyasında, içinde bulunduğumuz durumun hassasiyetini ve gereğini kavrayamayacak düzeyde hiç kimse yok… Herkes, elini taşın altına koymuş durumda; ticarette zor günlerin olabileceği bilinci ve tecrübesiyle, bu dönemi aşmanın gereğini yerine getiriyor. Kendince tedbirleri aldı; işletmesini durdurmadan, işini aynı istekle sürdürerek, insanımızın ekmek kapısı olmaya devam ediyor. İş dünyamıza dair son veriler de bu sözlerimi teyit ediyor. Haziran 2018 Yıllık Sanayi Üretim Endeksi’ndeki artış %3,2. Gerekli önlemlerin uygulanmasıyla, ekonomimizin yeniden dengelenerek sürdürülebilir büyüme sürecine süratle döneceğine inancımız tamdır. Panik yapılmazsa, Türk ekonomisi yaşadığı olumsuzlukları hızla atlatacak sağlam bir yapıdadır! En azından, ekonomimizde yıkıma yol açan 2001 krizindeki gibi bankalarımız harap değil; bünyeleri bugün çok daha sağlam.”

DENİZLİ İŞ DÜNYASINA 11 MİLYON TL’LİK DESTEK!

KGF VE KOSGEB desteklerinin kesintisiz sürdürülecek olmasının iş dünyası açısından önemli bir açıklama olduğunu da ifade eden Erdoğan, “Bu yıl, mayısın sonu itibarıyla 1786 firmaya, 706 milyon 12 bin 879 TL’lik kredi kullandırıldı. Geçen yıl, 1047 firmaya 17 milyon 507 bin TL’lik destek verildi. Bu yıl da şu ana kadar 900 kişiye 11 milyon TL’lik destek sağlandı.” dedi.

İHRACAT, İLK 7 AYLIK DÖNEMDE GEÇEN YILA GÖRE %16,91 ARTTI

Denizli özelindeki ekonomik verileri de değerlendiren Başkan Erdoğan, “TİM’in verilerine göre, temmuz sonu itibarıyla, ilk 7 aylık dönemde ilimizin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre, %16,91 oranında artış gösterdi. 1 milyar 962 milyon 912 bin Dolar’a ulaştı. Ülke ihracatındaki artış ise, %7.05. SGK kayıtlarına göre, mayıs ayı sonu itibarıyla, 4/a kapsamında kayıtlı istihdam, geçen yılın aynı dönemine göre %1,35 oranında arttı; 224 bin 363 kişi olarak kayıt altına alındı. İlk 5 aylık dönemde ilimize, 44 adet yatırım teşvik belgesi verildi. Bunun karşılığı ise, 322 milyon Türk Lirası. Bu teşviklerin 21 adedi imalat, 8’er adedi hizmetler ile madencilik, 4 adedi tarım faaliyetleri, 3 adedi de enerji için verilmiştir. Temmuz ayı sonu itibarıyla 7 aylık dönemde, ilimizden Türk Patent Enstitüsü’ne 843 adet marka başvurusu, 230 adet endüstriyel tasarım başvurusu, 24 adet de patent başvurusu, 22 adet de faydalı model başvurusu yapıldı.” diye konuştu.

KARŞILIKSIZ ÇEKTE %39,72 İYİLEŞME VAR

Karşılıksız çeklerdeki iyileşmenin devam ettiğini de belirten Başkan Erdoğan, “Karşılıksız çeklerde iyileşme oranımız, ülke ortalamasından daha iyi! 2017’nin temmuz ayı sonu itibarıyla, 2.978 olan karşılıksız çek adedi, 2018’in temmuz ayı sonunda geçen yıla göre %39,72 oranında azalarak, 1.795 adede geriledi. Türkiye genelindeki iyileşme, %30,83’te kaldı. Temmuz ayı sonu itibarıyla geride kalan 7 aylık dönemde odamızca 730 adet K türü yetki belgesi, 212 adet de iş makinesi tescil işlemi, 111 adet kapasite raporu, 22 adet ekspertiz raporu tanzim ve imza edilmiş, 6 adet de sigorta acentesi tescil belgesi düzenlendi. Bu dönemde odamıza 854 firma daha kaydını yaptırdı. 17 bin hedefine doğru hızla ilerleyen DTO’ya, şu an 16.766 firma kayıtlı. 2018’in temmuz ayı itibarıyla en çok firma kaydı yapılan ilk 5 faaliyet dalı ise, 119 firma ile inşaat taahhüt, 53 firma ile evde kullanılan tekstil takımları perdeler vb. toptan satışı, 50 firma ile bakkal ve marketlerde yapılan perakende ticaret, 31 firma ile pamuklu kumaş dokuma imalatı, 27 firma ile mermer-traverten işleme olarak sıralandı.” dedi.

YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET SAYISI, 116’YA ULAŞTI

Denizli’de faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirket sayısının artışını sürdürdüğünü de belirten DTO Başkanı Uğur Erdoğan, temmuz ayı sonu itibarıyla sayılarının 116’ya ulaştığını açıkladı.

DTO, EĞİTİM FAALİYETLERİNE HER GEÇEN GÜN BİR YENİSİNİ EKLİYOR

Meclis üyelerine, DTO olarak, Denizli Valiliği ile iş birliğine gidip, Kodlama Eğitimi Projesi’ni başlattıklarını hatırlatan Başkan Erdoğan, “Her hafta, odamızda 60 kişiye ücretsiz kurs veriyoruz. Ayrıca, 30-31 Temmuz tarihlerinde de, yine odamızda E-Ticaret Eğitimi vardı. Bugüne kadar başta binlerce mezun verdiğimiz Girişimcilik Eğitimi olmak üzere büyük ilgi gören Moda Tasarım Eğitimi ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Kız Kardeşim Projesi’nin yanı sıra ısı, su ve ses yalıtımı ile kaynakçılık kursları düzenledik. Kodlama ve e-Ticaret Eğitimlerimizle de, bu zincire yeni halkalar ekledik. Göreve geldiğimiz günden bu yana, önceliklerimizden biri olan eğitim faaliyetlerimiz, bunlarla da sınırlı kalmayacak.” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN, TOBBES DENETİM KURULU ÜYESİ SEÇİLEN ÇETİNTAŞ’I TEBRİK ETTİ

Başkan Erdoğan, sözlerini Türkiye Odalar, Borsalar ve Birlik Personeli Sigorta ve Emekli Sandığı (TOBBES) Denetim Kurulu Üyeliği’ne seçilen DTO Meclis Üyesi Murat Çetintaş’ı tebrik ederek sonlandırdı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER