DÖVİZ SAVAŞLARI

Hızla yükselen döviz, düşen borsa ve yine aynı hızla düşen döviz ve yükselen borsa ya dönem dönem şahit oluyoruz. Dövizle alıp, TL ile satan için dezavantaja dönüşen bu hareket, tersi durumda da avantaja dönüşebiliyor. Sonrasında keşke paramı dövize yatırsaydım, ya da dövize değil de borsaya ya da altına yatırsaydım diye hayıflanırsınız. Ben yaşamım boyunca şunu öğrendim. Alın teri olmayan kazanca heveslenenler ve spekülatif hareketlerden etkilenenler hiçbir zaman uzun vadeli kazanç sağlayamamışlardır. Sonuçta tahminde bulunuyorsunuz, bu işin çok net bir matematiği yok. Her ne kadar ekonomi bir ilimse, spekülatif iniş ve çıkışlar bilimsel ve istatistiki açıdan tam anlamıyla ele almak mümkün değil. Artık iş bir nevi şansa kalmış demek. Bu benim görüşüm, belki spekülasyonları iyi takip ederek para kazanan olabilir, ancak benim tanıdıklarım arasında bunu uzun süreli kazanca dönüştüren yok. Öyle olsaydı zaten brokerler ın tamamı zengin dolaşırdı.

Kuşkusuz rant ekonomisini takip edenler iyi kazançlar sağlayabiliyor, ancak burada da bir üretim ve emek gerekiyor. Uzun vadede krizlere yakalandığınız takdirde orada harcanan emekler de heba olabiliyor. 

Sonuç olarak dedi-kodu ve spekülatif hareketler üzerine küçük yatırımcının uzun vadede kazanma ihtimalini görmüyorum. Şu yaşadıklarımız, gelişmekte olan dinamik piyasalarda göğüslememiz gereken stresler. Üretim ve ticaret devam ediyor ve gerçek olan da bu zaten. Bütün dünya vatandaşları gibi en önemli endişem, bir gün bir delinin şu dünyayı cehenneme çevirecek kırmızı düğmeye basmasıdır. Rabbim İnşallah böyle bir cehalete bizleri şahit etmez.

Saygı ve Sevgilerimle,

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.