banner249

Uğur Erdoğan’dan kur değerlendirmesi

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Türk Lirası düzenlemesinin ardından süreci değerlendirdi. Erdoğan değerlendirmesinde, gerek vatandaşın gerekse kurumların yastık altında tuttuğu Türk Lirası ve dövizin yastık altından çıkacağına dikkat çekti.

Uğur Erdoğan’dan kur değerlendirmesi
banner240

Sosyal medyada yaptığı değerlendirmede önümüzdeki süreçte yatırımların önünün açılacağını vurguladı. Erdoğan değerlendirmesinde, "Mevduatta yeni açıklanan kur farkı modelinin olumlu etkilerinin olacağına inanıyoruz. Bundan sonra, hiçbir vatandaşımızın 'kur daha da yükselecek' çekincesiyle mevduatını Türk Lirası’ndan dövize yönlendirmeye ya da geçirmeye ihtiyaç duymamasını umuyoruz. Böyle bir tutum iş dünyamızın, yatırımlarının, sektörlerimizin ve ihracatçımızın önündeki önemli bir engel durumundaki döviz kurlarındaki istenmeyen anlık sert yükselişleri, zamanla gündemimizden düşürecek, piyasaları istikrara kavuşturacaktır.

Döviz kurundaki dalgalanmalardan dolayı fiyat belirlemekte zorlanan ihracatçılarımız için Merkez Bankamız aracılığıyla doğrudan ileri vadeli bir kur değeri belirlenecek olması da sanayicimizin önünü açacak, elini rahatlatacaktır. Kurdaki istenmeyen ani hareketlenmeleri önleyecek esas unsurlardan biri ise mevduat hesaplarıyla ilgili düzenlemedir… Bu sayede, vatandaşımızın bankadaki TL varlığının mevduat kazancı, kur artışından yüksek kaldığında bunun kendisine bir getirisi olacak. Kur getirisi, mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark yine doğrudan vatandaşa ödenecek. Ve bu kazançları da stopaj vergisinden de muaf olacak. Şirketlerce yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopaj da yüzde 10’a indirilecek.

Döviz kuru garantili TL mevduat, ihracatçılarımıza yönelik ileri vadeli kur uygulaması, DİBS ve temettü ödemelerindeki stopajın kaldırılmasının yanı sıra BES'e ilişkin teşvikler gibi adımlar, değerlidir; tasarruf sahiplerini ödüllendiren bir yaklaşımdır. Döviz ve altın gibi değerli varlıklarını yastık altında tutmalarındansa, bu türdeki yatırımlarını ekonomimize kazandırmaları yönünde teşvik etmektedir. Bununla birlikte açıklanan yeni paketin, son dönemde ülkemizde baş gösteren dolarizasyon sürecini durdurmasını bekliyoruz. Halkımıza, bu süreçte piyasaların gerçek değerini görmesi ve bulması adına manipülasyona ve manipülatörlere prim vermemesini öneriyoruz. Bu sayede, sadece kısa vadede değil uzun dönemde de gerçek anlamda hem ülkemizin hem de iş dünyamızın ve vatandaşımızın, milletimizin kazanacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2021, 14:43

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER