banner249

Tüm okuyucularımızın kurban bayramını kutluyoruz

Dini bayramlarımızın ikincisi olan Kurban Bayramı'nı bugün kutluyoruz. Biz de Yüzhaber.com.tr ailesi olarak mübarek Kurban Bayramınızı kutlar size ve sevdiklerinize nice bayramlar dileriz.

Tüm okuyucularımızın kurban bayramını kutluyoruz
banner240

Sözlük anlamı olarak kurban, yaklaşmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan anlamındadır. Kurban dini terim olarak ise ''ibadet maksadıyla belirli vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulen boğazlamak veya bu şekilde boğazlanan hayvan'' anlamına gelir. Kurban kesilerek, kişiler tarafından Allah'ın emirlerine boyun eğilerek kulluk bilinci canlı şekilde ortaya konulmuş olur. Ferdi ve toplumsal açıdan faydası olan kurban ibadeti, mali bir ibadettir.

Kurban kesecek olan kişilerin belirli şartları da yerine getirmesi gereklidir. Bu şartlar şunlardır; Müslüman olmak, akıllı olmak ve buluğa ermiş olmak, yolcu olmamak ve mali gücü belirli seviyede olmak. Bu şartları taşımayan kişiler tarafından kurban kesimi yapılamaz. 

Kurban olarak koyun, keçi, deve ya da sığır kesilebilir. Kurban, bayramın ilk üç günü içerisinde kesilebilir. Bir deve veya sığırı 7 Müslüman ortak olarak alıp kesebilir. Kurbanın diri olarak fakirlere, hayır cemiyetlerine verilmesi kurban olarak sayılmaz. 

Gözlerinden birisi görmeyen, topal olup yürüyemeyen, dişlerinin yarısı olmayan, gözünün, kulağının ve kuyruğunun çoğu, arka veya ön bir ayağı kesilen, çok zayıf halde olan hayvanlar kurban olmaz. Kurbanın 7 yerinin yenmesi de haramdır. Yenmesi haram olan yerleri şunlardır; akan kanı, bevl aleti, bezeleri, idrar kesesi, safra kesesi, dişi hayvanın önü ve hayaları.

Kurban kesildikten sonra etinin üçte biri eve, üçte biri komşulara ve geri kalanı da fakir kişilere verilmelidir. Kurban etinin hepsinin fakirlere verilmesi veya hepsini eve bırakmak da uygun olur. 

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2017, 17:50

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER