banner249

Kuraklık kozalakları boş bıraktı

Denizli’de yaşanan kuraklık ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle haşhaş kozalak bağlayamadı. Çok büyümeyen haşhaşların içleri de dolmadı.

Kuraklık kozalakları boş bıraktı
banner240

Denizli’de kuraklığın tarım ürünlerindeki etkisi iyiden iyiye görünmeye başladı. Denizli’nin Çal ilçesinde 8 bin dönüm arazide ekimi yapılan haşhaşlar kuraklık nedeniyle kozalak bağlayamadı. Bu nedenle kozalakları küçük kalan haşhaşların da içi dolmadı.

Çal ilçesine bağlı Belevi Mahallesi’nde yaklaşık 30 yıldan bu yana haşhaş üretimi yapan Şerafettin Sarı, bu yıl kuraklıktan çok fazla etkilendiklerini söyledi. Kuraklıkla birlikte aşırı ürün kaybının yaşandığı haşhaş tarlalarının aynı zamanda domuz zararlısıyla da karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Sarı, hasadı yapılacak tarlalarda sabaha kadar domuz nöbeti de tuttuklarına belirtti. Yıllardır haşhaş üretimi yaptığını ancak ilk kez bu kadar çok kuraklık zararı yaşadıklarını anlatan Sarı, “Genelde 2 bin 500 TL masraf yapmışsızdır ama içinden çıkan ürün belki bin 500 TL yapmayacak. Kozaklar ufak, içi yok zaten. Kuraklık çiftçiyi çok etkiledi. Eski yıllarda bu alanda 35-40 dolum haşhaş olurdu. Bu yıl kuraklıktan dolayı 10 dolum olmaz. Yarım dönüm alanı topladık çuvalın dibindeyiz hala. Her mahsul hemen hemen aynı” dedi.

Bölgede üretilen sarı, siyah ve beyaz haşhaş geçen yıl kilogramı 12-13 TL’den kapsül ise kilogramı 13 TL’den satılmıştı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER